skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z zielonych pomidorów cherry na zimę? Przygotuj wszystkie produkty wymienione w przepisie na liście.
Krok 2:
Posortuj pomidory, usuń szypułki. Opłucz paprykę i osusz serwetkami. Obierz czosnek.
Krok 3:
Pokrój paprykę na pół, usuń rdzeń z nasionami. Pokrój każdą połowę w plasterki lub półpierścienie, jak chcesz. Aby gotowa przekąska wyglądała jaśniej i apetycznie, jeśli to możliwe, używaj papryki w różnych kolorach.
Krok 4:
Dokładnie umyj wiśnie w zimnej wodzie. Większe pomidory można pokroić na dwie części.
Krok 5:
W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Wyślij paprykę do smażenia. Gotuj, aż pojawi się złoty odcień. Wyjmij gotową paprykę łyżką cedzakową z patelni.
Krok 6:
W tym samym oleju wyślij pomidory koktajlowe. Na dużym ogniu, mieszając, gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut.
Krok 7:
Podczas gotowania pomidorów drobno posiekaj czosnek lub przepuść przez prasę. Opłucz papryczki chili. Ilość pieprzu i czosnku można nieznacznie zwiększyć lub zmniejszyć według własnych upodobań.
Krok 8:
Do pomidorów wyślij smażoną paprykę, czosnek i chili. Dodaj sól i cukier. Mieszając od czasu do czasu, gotuj wszystko razem przez około 5-7 minut. Na koniec wlej ocet, wszystko jeszcze raz wymieszaj i pozostaw dosłownie na minutę na kuchence.
Krok 9:
Sterylizuj słoiki w wygodny i niedrogi sposób. Można to zrobić w kuchence mikrofalowej, w łaźni wodnej lub w piekarniku.
Krok 10:
Ułóż sałatę w sterylnych słoikach. Zamknij sterylnymi pokrywkami. Odwróć górę do dołu i pozostaw pod ciepłym kocem w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygnie.
Krok 11:
Umieść obrabiany przedmiot w chłodnym miejscu w celu długotrwałego przechowywania.
trzymam słoiki na dolnej półce lodówki, taki przedmiot jest wart rok lub więcej. Jeśli nie przechowujesz w lodówce, zalecam sterylizację napełnionych słoików w garnku z wodą przez około 15 minut przed zamknięciem pokrywek.
z podanej liczby produktów wyszły mi dwie puszki gotowej sałatki 600 ml. i 500 ml.
smacznego!
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pomidory zielone - 20 kcal/100g