Sałatka z zielonych pomidorów cherry na zimę

pyszne, słodko-kwaśne, na wakacje i codziennie! Sałatka z zielonych wiśni na zimę idealnie uzupełni ziemniaki i mięso. Zamiast wiśni możesz wziąć zwykłe zielone pomidory, po pokrojeniu ich na 2 lub 4 części.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 44 % 7 g
węglowodany 50 % 8 g
95 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z zielonych pomidorów cherry na zimę? Przygotuj wszystkie produkty wymienione w przepisie na liście.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posortuj pomidory, usuń szypułki. Opłucz paprykę i osusz serwetkami. Obierz czosnek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój paprykę na pół, usuń rdzeń z nasionami. Pokrój każdą połowę w plasterki lub półpierścienie, jak chcesz. Aby gotowa przekąska wyglądała jaśniej i apetycznie, jeśli to możliwe, używaj papryki w różnych kolorach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie umyj wiśnie w zimnej wodzie. Większe pomidory można pokroić na dwie części.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Wyślij paprykę do smażenia. Gotuj, aż pojawi się złoty odcień. Wyjmij gotową paprykę łyżką cedzakową z patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym samym oleju wyślij pomidory koktajlowe. Na dużym ogniu, mieszając, gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas gotowania pomidorów drobno posiekaj czosnek lub przepuść przez prasę. Opłucz papryczki chili. Ilość pieprzu i czosnku można nieznacznie zwiększyć lub zmniejszyć według własnych upodobań.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do pomidorów wyślij smażoną paprykę, czosnek i chili. Dodaj sól i cukier. Mieszając od czasu do czasu, gotuj wszystko razem przez około 5-7 minut. Na koniec wlej ocet, wszystko jeszcze raz wymieszaj i pozostaw dosłownie na minutę na kuchence.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sterylizuj słoiki w wygodny i niedrogi sposób. Można to zrobić w kuchence mikrofalowej, w łaźni wodnej lub w piekarniku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż sałatę w sterylnych słoikach. Zamknij sterylnymi pokrywkami. Odwróć górę do dołu i pozostaw pod ciepłym kocem w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygnie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść obrabiany przedmiot w chłodnym miejscu w celu długotrwałego przechowywania.

trzymam słoiki na dolnej półce lodówki, taki przedmiot jest wart rok lub więcej. Jeśli nie przechowujesz w lodówce, zalecam sterylizację napełnionych słoików w garnku z wodą przez około 15 minut przed zamknięciem pokrywek. 

z podanej liczby produktów wyszły mi dwie puszki gotowej sałatki 600 ml. i 500 ml. 

smacznego!

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pomidory zielone - 20   kcal/100g

Podobne przepisy