cukinia w maśle pomidorowym na zimę

pyszna, piękna i jasna sałatka, która zachwyci Cię zimą! Cukinia z papryką na zimę to smaczny i dość uniwersalny preparat. Taka sałatka może być podawana jako przekąska nawet na świątecznym stole-jest tak jasna, piękna i przyjemna dla oka. A w dzień powszedni sałatka będzie doskonałym dodatkiem do dania głównego. Będzie dobrze komponować się z gotowanymi, smażonymi, pieczonymi ziemniakami lub ryżem, a także podkreśli i uzupełni smak mięsa.
faustinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 62 % 8 g
71 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 4 h

1. Zaczynamy od przygotowania warzyw i naczyń, do czego:

- myjemy cukinię, suszymy czystym i suchym ręcznikiem, a następnie myjemy je, jeśli cukinia jest stara. Rdzeń z nasionami jest również usuwany, jeśli są twarde. Jeśli do zbioru używa się młodej cukinii (jak na zdjęciu), która nadal ma dość miękką skórkę i nie ma twardych nasion, nie można jej obrać. W takim przypadku po prostu pokrój cukinię w małe kostki o boku około 1-1,5 cm (według własnego gustu);

- obierz cebulę z łuski, spłucz, osusz ręcznikiem papierowym, pokrój cebulę na pół i pokrój połówki na cienkie półpierścienie;

- przenosimy posiekaną cukinię i cebulę do dużego pojemnika i solimy, odstawiamy na 2-3 godziny, aby wypuściły sok. Po odsączeniu soku, lekko wyciskając warzywa, do osobnego pojemnika;

- umyj paprykę, odetnij łodygi, oczyść nasiona, spłucz, osusz i rozłóż na powierzchni roboczej. Następnie pokrój paprykę w mniej więcej taką samą kostkę jak cukinia, możesz być nieco większy.

2. W dużej emaliowanej patelni (można również użyć patelni ze stali nierdzewnej) wlej olej roślinny i ocet. Dodaj tam również koncentrat pomidorowy, wlej sól (lepiej na początek połowę, a następnie spróbuj dodać w razie potrzeby) i cukier granulowany, wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej sok z cukinii i cebuli do rondla, rozłóż posiekaną paprykę i umieść wszystko na średnim ogniu, zagotuj. Następnie zdejmij patelnię z ognia i pozostaw jej zawartość do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

3. Gdy marynata ostygnie, włóż do niej cukinię i cebulę, wymieszaj, a następnie rozłóż zawartość patelni w sterylnych małych identycznych słoikach, wlej również marynatę. W dużym rondlu kładziemy ręcznik na dnie, instalujemy słoiki z mieszanką warzyw, lekko pokrywamy pokrywkami. Wlej wodę do rondla, aby osiągnęła około trzech czwartych wysokości puszek. Wysyłamy rondel na dużym ogniu, doprowadzamy wodę do wrzenia i zmniejszamy ciepło do umiarkowanego. Pasteryzuj obrabiany przedmiot przez 10 minut.

4. Po pasteryzacji słoiki są hermetycznie zamknięte, odwrócone do góry nogami, przykryte kocem na jeden dzień. Kiedy minie ten czas, przechowujemy przedmiot w ciemnym i chłodnym miejscu przez rok.

gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy