skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Pomidory do takiego zbioru powinny być zielone i lekko brązowe, twarde, gęste, małe, takie owoce są smaczniejsze, wygodniejsze do nadziewania i wyglądają piękniej w słoiku.
Krok 2:
Myjemy pomidory, suszymy, wykonujemy na nich nacięcie w kształcie krzyża, nie docierając do dna owocu(miejsca mocowania łodygi).
Krok 3:
Jako mięso mielone na pomidory użyjemy świeżego koperku, pietruszki i kolendry, czosnku, ostrej papryki. Umyj warzywa, osusz ręcznikami papierowymi i drobno posiekaj nożem. Ząbki czosnku są oczyszczane z folii, przepuszczane przez prasę lub wcierane na drobnej tarce. Umyj strąk ostrej papryki, wysusz i drobno posiekaj nożem.
Krok 4:
Wymieszaj starty czosnek w misce z zieleniną i ostrą papryką. Nadziewamy przygotowane zielone pomidory powstałą masą.
Krok 5:
Aby rozjaśnić smak i wygląd przedmiotu obrabianego, możesz umieścić kilka kawałków marchwi i papryki w słoiku z pomidorami. Moje warzywa. Obierz marchewki i pokrój w kółka lub kawałki, jeśli warzywo nie jest duże.
Krok 6:
Umyj paprykę, Wytnij łodygę ze strąkiem nasion. Pokrój miąższ w pierścienie lub paski.
Krok 7:
W przygotowanych słoikach: umyte sodą i wysterylizowane w jeden ze zwykłych sposobów (w łaźni wodnej, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej) włóż ziarna pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, goździki. Szczelnie układamy warzywa, naprzemiennie nadziewane pomidory, krążki marchwi i papryki.
Krok 8:
Włóż cukier, sól do słoików. Ilość jest wskazana na litrowy słoik. Z reguły litrowy słoik zużywa 0,5 litra wody, ale oczywiście zależy to od tego, jak ciasno ułożone są warzywa. Zagotuj wodę w czajniku. Zalej zawartość słoików wrzącą wodą, aby woda zakryła warzywa i dotarła do ramion słoików. Wlej ocet. Ponieważ sterylizujemy pomidory bezpośrednio w słoikach, nie jest konieczne gotowanie marynaty z wyprzedzeniem, luźne rozpuszczą się podczas sterylizacji
Krok 9:
Wlej wodę do głębokiego rondla, połóż szmatkę na dnie, aby słoiki nie pękły w gorącej wodzie. Włącz ogień, włóż słoiki z pomidorami. Nie można również wkładać gorących słoików do zimnej wody, aby słoiki nie pękły. Sterylizuj przez 15 minut po zagotowaniu wody w rondlu. Natychmiast zwijamy słoiki z pomidorami z pokrywkami, odwracamy do góry nogami i owijamy ciepłym kocem. Ostudzić, przechowywać w spiżarni. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal / 100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g