zielone pomidory po ormiańsku na zimę

niezwykła przekąska pomidorowa o pikantnym smaku! Ciekawym sposobem na urozmaicenie zbiorów pomidorów na zimę jest przekręcenie kilku słoików zielonych pomidorów. A przepis zaczerpnięty z kuchni ormiańskiej pozwala zrobić pachnącą, pikantną przekąskę na świąteczny stół i zwykłe menu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
26 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Pomidory do takiego zbioru powinny być zielone i lekko brązowe, twarde, gęste, małe, takie owoce są smaczniejsze, wygodniejsze do nadziewania i wyglądają piękniej w słoiku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Myjemy pomidory, suszymy, wykonujemy na nich nacięcie w kształcie krzyża, nie docierając do dna owocu(miejsca mocowania łodygi).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jako mięso mielone na pomidory użyjemy świeżego koperku, pietruszki i kolendry, czosnku, ostrej papryki. Umyj warzywa, osusz ręcznikami papierowymi i drobno posiekaj nożem. Ząbki czosnku są oczyszczane z folii, przepuszczane przez prasę lub wcierane na drobnej tarce. Umyj strąk ostrej papryki, wysusz i drobno posiekaj nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj starty czosnek w misce z zieleniną i ostrą papryką. Nadziewamy przygotowane zielone pomidory powstałą masą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby rozjaśnić smak i wygląd przedmiotu obrabianego, możesz umieścić kilka kawałków marchwi i papryki w słoiku z pomidorami. Moje warzywa. Obierz marchewki i pokrój w kółka lub kawałki, jeśli warzywo nie jest duże.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj paprykę, Wytnij łodygę ze strąkiem nasion. Pokrój miąższ w pierścienie lub paski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W przygotowanych słoikach: umyte sodą i wysterylizowane w jeden ze zwykłych sposobów (w łaźni wodnej, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej) włóż ziarna pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, goździki. Szczelnie układamy warzywa, naprzemiennie nadziewane pomidory, krążki marchwi i papryki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż cukier, sól do słoików. Ilość jest wskazana na litrowy słoik. Z reguły litrowy słoik zużywa 0,5 litra wody, ale oczywiście zależy to od tego, jak ciasno ułożone są warzywa. Zagotuj wodę w czajniku. Zalej zawartość słoików wrzącą wodą, aby woda zakryła warzywa i dotarła do ramion słoików. Wlej ocet. Ponieważ sterylizujemy pomidory bezpośrednio w słoikach, nie jest konieczne gotowanie marynaty z wyprzedzeniem, luźne rozpuszczą się podczas sterylizacji

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej wodę do głębokiego rondla, połóż szmatkę na dnie, aby słoiki nie pękły w gorącej wodzie. Włącz ogień, włóż słoiki z pomidorami. Nie można również wkładać gorących słoików do zimnej wody, aby słoiki nie pękły. Sterylizuj przez 15 minut po zagotowaniu wody w rondlu. Natychmiast zwijamy słoiki z pomidorami z pokrywkami, odwracamy do góry nogami i owijamy ciepłym kocem. Ostudzić, przechowywać w spiżarni. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal / 100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy