skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki do naszego przedmiotu obrabianego.
Krok 2:
Pokrój cebulę w pierścienie, jeśli cebula jest duża-półpierścienie.
Krok 3:
W wysterylizowanych słoikach (moje słoiki mają 0,9 l) kładziemy warstwę cebuli na dnie. Pokrój każdy pomidor na pół (jeśli jest bardzo duży, to na 4 części) i ostrożnie włóż do słoika. Staramy się jak najlepiej zajmować miejsce w banku. Na środku słoika ponownie kładziemy warstwę cebuli, a także liście pietruszki.
Krok 4:
Przed ostatnią warstwą pomidora wlej łyżkę ze zjeżdżalnią żelatyny.
Krok 5:
Ułóż słoik pokrojonymi pomidorami do końca, na wierzchu krążki cebuli.
Krok 6:
Przygotuj marynatę. Doprowadź wodę ze wszystkimi przyprawami do wrzenia. Zwykle 1 litr marynaty wystarcza na 3 słoiki po 0,9 litra.
Krok 7:
Napełnij słoiki gorącą marynatą. Do sterylizacji kładziemy gruby ręcznik na dnie dużego garnka,wlewamy wodę, podgrzewamy do 90 stopni. Stawiamy słoiki na sterylizację na 15 minut.
Krok 8:
Wyjmujemy słoiki, przykręcamy pokrywkami. Odwróć się do góry nogami i zawiń na noc. Przechowywać w chłodnym miejscu, aby żelatyna zamarzła. Powodzenia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g