pomidory w żelatynie z cebulą na zimę bez sterylizacji

idealny dodatek do wszelkich dodatków zimą! Wszyscy krewni i znajomi bardzo lubią takie puste miejsce. Dla nas kolejnym dużym plusem tego przepisu jest to, że na słoik potrzeba dużo pomidorów, co pozwala szybciej zrealizować zbiory.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 71 % 5 g
32 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki do naszego przedmiotu obrabianego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę w pierścienie, jeśli cebula jest duża-półpierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W wysterylizowanych słoikach (moje słoiki mają 0,9 l) kładziemy warstwę cebuli na dnie. Pokrój każdy pomidor na pół (jeśli jest bardzo duży, to na 4 części) i ostrożnie włóż do słoika. Staramy się jak najlepiej zajmować miejsce w banku. Na środku słoika ponownie kładziemy warstwę cebuli, a także liście pietruszki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przed ostatnią warstwą pomidora wlej łyżkę ze zjeżdżalnią żelatyny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż słoik pokrojonymi pomidorami do końca, na wierzchu krążki cebuli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj marynatę. Doprowadź wodę ze wszystkimi przyprawami do wrzenia. Zwykle 1 litr marynaty wystarcza na 3 słoiki po 0,9 litra.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij słoiki gorącą marynatą. Do sterylizacji kładziemy gruby ręcznik na dnie dużego garnka,wlewamy wodę, podgrzewamy do 90 stopni. Stawiamy słoiki na sterylizację na 15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmujemy słoiki, przykręcamy pokrywkami. Odwróć się do góry nogami i zawiń na noc. Przechowywać w chłodnym miejscu, aby żelatyna zamarzła. Powodzenia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g

Podobne przepisy