Sałatka z zielonych pomidorów po koreańsku
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokrój pomidory na małe plasterki.
Krok 2:
Posiekaj paprykę w cienkie paski .
Krok 3:
Marchewki wcieramy w paski na tarce do koreańskich sałatek.
Krok 4:
Posiekaj koperek nożem.
Krok 5:
Drobno posiekaj również natkę pietruszki nożem.
Krok 6:
Przygotuj sos. Połącz ocet, olej słonecznikowy, cukier, sól i wymieszaj.
Krok 7:
W głębokiej misce połącz przygotowane pomidory, paprykę, marchewkę, koperek i pietruszkę, czosnek przepuszczony przez prasę i wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej sos do warzyw i wymieszaj wszystko, aby wszystkie składniki były równomiernie rozłożone na pomidorach. Danie należy zaparzyć i marynować w lodówce przez 10 godzin, a następnie można je wyjąć i cieszyć się pikantną przekąską.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pomidory zielone - 20 kcal/100g