skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Do takiego zbioru możesz wziąć pomidory dowolnej wielkości. Duże pomidory można pokroić na kawałki, plasterki lub kółka. Ale lepiej jest nadal używać małych owoców, okazują się elastyczne, twarde, umiarkowanie nasączone marynatą i piękne w słoiku, sok z nich nie wypływa w słoiku.
Krok 2:
Zaczniemy gotowanie od namoczenia żelatyny w zimnej wodzie, nie ma potrzeby wlewania dużej ilości wody do miski, najważniejsze jest to, że pozwala ona na pęcznienie żelatyny.
Krok 3:
Dobrze myjemy pomidory pod bieżącą wodą, wrzucamy do durszlaka i suszymy w misce.
Krok 4:
Dobrze umyj paprykę, usuń rdzeń z nasionami. Pokrój pieprz w pierścienie lub połówki pierścieni. Pietruszka i koperek są dobrze umyte i wysuszone na ręczniku papierowym.
Krok 5:
Obierz cebulę i pokrój w cienkie pierścienie.
Krok 6:
Obierz czosnek i pokrój goździki na cienkie plasterki. Sterylizujemy słoiki w ulubiony sposób: w łaźni wodnej lub w piekarniku. Zagotuj pokrywki. Wysuszyć słoiki i pokrywki. Lepiej jest wziąć małe puszki: pół litra lub litr.
Krok 7:
Gotowanie marynaty. Wlej litr wody do emaliowanej patelni. Włącz ogień, pozwól wodzie się zagotować. Dodaj cukier, sól, ziarna pieprzu, liść laurowy. Zmniejsz ogień i gotuj wypełnienie przez 5 minut. Następnie wlej spuchniętą żelatynę, wymieszaj, aby żelatyna rozpuściła się i rozproszyła, wyłącz ogień. Wlej ocet, wymieszaj.
Krok 8:
Na dnie każdego słoika kładziemy kilka gałązek koperku i pietruszki. Na wierzch kładziemy kilka krążków cebuli i ząbków czosnku.
Krok 9:
Kładziemy pomidory, układamy je dość mocno, ale nie zgniatamy owoców. Na wierzch kładziemy krążki papryki, jeśli miejsce na to pozwala jeszcze kilka pomidorów, ponownie cebulę i czosnek, gałązki pietruszki i koperku.
Krok 10:
Teraz napełnij pomidory gorącą marynatą, aby całkowicie zakryła pomidory, ale nie była wyższa niż ramiona samego słoika. Natychmiast zwiń słoiki pokrywkami. Odwróć do góry nogami i przykryj ciepłym kocem, pozwól im całkowicie ostygnąć i przechowuj w zimnej spiżarni. Przed podaniem taki przedmiot należy przechowywać w lodówce, aby galaretka dobrze zamarzła. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g