sałatka z kapusty na zimę
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
łatwa do zrobienia sałatka na zimę. Z określonej liczby produktów uzyskuje się około 12 półlitrowych słoików przedmiotu obrabianego.
1. Posiekaj kapustę, włóż do miski.
2. Paprykę pokroić w paski, dodać do kapusty.
3. Posiekaj marchewki na grubej tarce lub pokrój w cienkie paski, Dodaj do pozostałych warzyw.
4. Pokrój cebulę w półpierścienie, Dodaj również do miski.
5. Dodaj sól, cukier, ocet, olej, wszystko dobrze wymieszaj rękami. Pozostaw na 5 godzin w chłodnym miejscu.
6. Rozłóż w czystych słoikach, Zamknij nylonowymi pokrywkami. Przechowywać w chłodnym miejscu-w lodówce, piwnicy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g