Sałatka z kapusty na zimę

bardzo prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna sałatka. Ciekawy przepis na marynowaną kapustę z warzywami na zimę. Gotowanie jest proste, bez problemów ze sterylizacją. Jest doskonale przechowywany w chłodnym miejscu. Podawać jako przystawkę lub dodatek do dań głównych, doskonale podawać z gotowanymi kruchymi ziemniakami z koperkiem i masłem.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 38 % 6 g
węglowodany 56 % 9 g
89 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h

łatwa do zrobienia sałatka na zimę. Z określonej liczby produktów uzyskuje się około 12 półlitrowych słoików przedmiotu obrabianego.

1. Posiekaj kapustę, włóż do miski.

2. Paprykę pokroić w paski, dodać do kapusty.

3. Posiekaj marchewki na grubej tarce lub pokrój w cienkie paski, Dodaj do pozostałych warzyw.

4. Pokrój cebulę w półpierścienie, Dodaj również do miski.

5. Dodaj sól, cukier, ocet, olej, wszystko dobrze wymieszaj rękami. Pozostaw na 5 godzin w chłodnym miejscu.

6. Rozłóż w czystych słoikach, Zamknij nylonowymi pokrywkami. Przechowywać w chłodnym miejscu-w lodówce, piwnicy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g

Podobne przepisy