kawior ogórkowy

pyszne i proste przygotowanie ogórków na zimę! Kawior z ogórków to świetny sposób na dodanie" nieproduktywnego " rodzaju ogórków, które z reguły rosną w ogrodzie pod koniec sezonu. Ten przedmiot jest prosty i szybki w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli masz pod ręką takie cudowne urządzenie jak robot kuchenny. Pomimo prostoty przekąska okazuje się bardzo smaczna i niezwykła. Taka sałatka może być podawana jako niezależne danie, z chlebem lub jako dodatek do gorącego, bocznego.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 38 % 3 g
węglowodany 50 % 4 g
45 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

Przygotuj składniki na kawior z ogórków. Oprócz ogórków do sałatki użyjemy marchwi, pomidorów, cebuli i czosnku, a także przypraw, octu i oleju roślinnego.
natychmiast przygotuj słoiki do przedmiotu obrabianego. Moje słoiki z roztworem sody, sterylizowane w jeden z wygodnych sposobów: w piekarniku, w łaźni wodnej na kuchence lub w kuchence mikrofalowej. Pokrywki myjemy i gotujemy, suszymy.
umyj świeże ogórki, odetnij ich końcówki po obu stronach i moczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie. Spuść wodę, ponownie umyj ogórki. Można je pokroić nożem w kostkę lub zetrzeć na tarce lub zmielić na robocie kuchennym.
umyj marchewki, obierz, zetrzyj na średniej tarce lub posiekaj za pomocą robota kuchennego, przepuść przez dyszę "Tarka", co przyspieszy i uprości proces gotowania.
obierz cebulę i drobno posiekaj. Obierz czosnek z łuski i zetrzyj lub przepuść przez prasę.
umyj pomidory, pokrój łodygi, pokrój pomidory w małe kostki.
wlej olej roślinny do rondla z grubym dnem. Włóż cebulę i marchewkę, dodaj sól, czarny pieprz. mieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
na patelnię wysyłamy posiekane ogórki i pomidory, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut.
następnie dodaj zmiażdżony czosnek, wymieszaj. Nadal gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Wlej ocet, wymieszaj. Niech mieszanina się zagotuje. Zdejmij z ognia i natychmiast ułóż w sterylnych słoikach. Zwijamy je sterylnymi pokrywkami. Odwróć słoiki z przekąskami do góry nogami, przykryj ciepłym kocem i pozostaw w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygnie. Gdy obrabiany przedmiot ostygnie, wkładamy go do spiżarni do przechowywania.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy