skład / składniki
metoda gotowania
Przygotuj składniki na kawior z ogórków. Oprócz ogórków do sałatki użyjemy marchwi, pomidorów, cebuli i czosnku, a także przypraw, octu i oleju roślinnego.
natychmiast przygotuj słoiki do przedmiotu obrabianego. Moje słoiki z roztworem sody, sterylizowane w jeden z wygodnych sposobów: w piekarniku, w łaźni wodnej na kuchence lub w kuchence mikrofalowej. Pokrywki myjemy i gotujemy, suszymy.
umyj świeże ogórki, odetnij ich końcówki po obu stronach i moczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie. Spuść wodę, ponownie umyj ogórki. Można je pokroić nożem w kostkę lub zetrzeć na tarce lub zmielić na robocie kuchennym.
umyj marchewki, obierz, zetrzyj na średniej tarce lub posiekaj za pomocą robota kuchennego, przepuść przez dyszę "Tarka", co przyspieszy i uprości proces gotowania.
obierz cebulę i drobno posiekaj. Obierz czosnek z łuski i zetrzyj lub przepuść przez prasę.
umyj pomidory, pokrój łodygi, pokrój pomidory w małe kostki.
wlej olej roślinny do rondla z grubym dnem. Włóż cebulę i marchewkę, dodaj sól, czarny pieprz. mieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
na patelnię wysyłamy posiekane ogórki i pomidory, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut.
następnie dodaj zmiażdżony czosnek, wymieszaj. Nadal gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Wlej ocet, wymieszaj. Niech mieszanina się zagotuje. Zdejmij z ognia i natychmiast ułóż w sterylnych słoikach. Zwijamy je sterylnymi pokrywkami. Odwróć słoiki z przekąskami do góry nogami, przykryj ciepłym kocem i pozostaw w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygnie. Gdy obrabiany przedmiot ostygnie, wkładamy go do spiżarni do przechowywania.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g