arbuzy w 3 litrowych słoikach na zimę
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Dokładnie umyj arbuza pod bieżącą wodą, a następnie pokrój na kawałki, które z łatwością przejdą przez szyjkę słoika.
2. Napełnij czysty słoik kawałkami arbuza, zalej wrzącą wodą do szyi, przykryj pokrywką i odstaw na 15 minut.
3. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, ponownie zagotuj.
4. Wlej sól i cukier do słoika, wlej ocet i dodaj czarny pieprz, zalej wrzącą wodą i szczelnie zwiń.
5. Potrząśnij słoikiem, aby kryształy cukru i soli rozpuściły się szybciej, odwróć do góry nogami, zawiń w koc i pozostaw na jeden dzień.
przechowujemy przedmiot w piwnicy.
smacznego arbuza!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Arbuz - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g