sos barszczowy na zimę bez buraków

z dressingiem warzywnym możesz zrobić pachnącą kapuśniak nawet zimą! Taki dressing na zimę nadaje się zarówno do zup, jak i barszczu.
Ola-laAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 69 % 9 g
67 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 13 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Drobno posiekaj kapustę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj pomidory.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj cebulę. I Zieloni (opcjonalnie).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pocieramy marchewki (jak zwykle drobno/grubo).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj paprykę w paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz wszystkie warzywa w głębokiej misce i wymieszaj. Dusić przez 20 minut na małym ogniu. Następnie dodaj cukier. Dodaj sól. Wlej olej. Trzymaj w ogniu przez kolejne 5 minut, ciągle mieszając.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej ocet 9%, dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż gorącą mieszaninę na sterylnych słoikach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zwijamy pokrywki, odwracamy i owijamy przez 12 godzin, aż całkowicie ostygną.

do dressingu pozostaje dodać tylko ziemniaki, buraki, wodę i pierwsze danie gotowe! Oprócz barszczu lub zupy z takiego preparatu łatwo jest zrobić przystawkę do mięsa lub mieszanki z kiełbaskami. Przepis ze specjalnego magazynu daczy. Autor: Tatjana Filimonovna.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy