skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Drobno posiekaj kapustę.
Krok 2:
Drobno posiekaj pomidory.
Krok 3:
Drobno posiekaj cebulę. I Zieloni (opcjonalnie).
Krok 4:
Pocieramy marchewki (jak zwykle drobno/grubo).
Krok 5:
Posiekaj paprykę w paski.
Krok 6:
Połącz wszystkie warzywa w głębokiej misce i wymieszaj. Dusić przez 20 minut na małym ogniu. Następnie dodaj cukier. Dodaj sól. Wlej olej. Trzymaj w ogniu przez kolejne 5 minut, ciągle mieszając.
Krok 7:
Wlej ocet 9%, dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
Krok 8:
Rozłóż gorącą mieszaninę na sterylnych słoikach.
Krok 9:
Zwijamy pokrywki, odwracamy i owijamy przez 12 godzin, aż całkowicie ostygną.
do dressingu pozostaje dodać tylko ziemniaki, buraki, wodę i pierwsze danie gotowe! Oprócz barszczu lub zupy z takiego preparatu łatwo jest zrobić przystawkę do mięsa lub mieszanki z kiełbaskami. Przepis ze specjalnego magazynu daczy. Autor: Tatjana Filimonovna.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g