skład / składniki
metoda gotowania
1. Arbuz kroimy w plasterki, obieramy, usuwamy nasiona. Miąższ kroimy na takie kawałki, aby łatwo przechodziły przez szyjkę słoika.
2. Sterylizujemy słoik parą (można go sterylizować w piekarniku lub kuchence mikrofalowej, jak wygodniej).
3. Na dnie słoika kładziemy parasole koperkowe, czarny pieprz, napełniamy arbuzem, zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 20 minut.
4. Po upływie określonego czasu spuść wodę do rondla, dodaj sól i cukier, wlej ocet, Wyślij do ognia, zagotuj.
5. Wlej arbuza wrzącą marynatą, zwiń pokrywkę. Odwróć słoik do góry nogami, zawiń go w Kratę, pozostaw na jeden dzień.
musisz przechowywać marynowanego arbuza w zimnym pomieszczeniu, piwnica jest idealnym miejscem.
zimą będzie coś do jedzenia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Koperek - 38 kcal/100g
- Arbuz - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g