arbuzy na zimę w litrowych puszkach

marynowany arbuz to smakołyk na zimę! Arbuzy na zimę są wygodne do zamykania w litrowych słoikach, aby wystarczyły na 1-2 posiłki. W rzeczywistości jest to bardzo smaczny kęs, którego zdecydowanie powinieneś spróbować. Arbuz do marynowania można wziąć absolutnie każdy, nawet jeśli nie jest bardzo smaczny, marynata wszystko naprawi!
OksanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 90 % 9 g
39 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 D 1 h 20 min

1. Arbuz kroimy w plasterki, obieramy, usuwamy nasiona. Miąższ kroimy na takie kawałki, aby łatwo przechodziły przez szyjkę słoika.

2. Sterylizujemy słoik parą (można go sterylizować w piekarniku lub kuchence mikrofalowej, jak wygodniej).

3. Na dnie słoika kładziemy parasole koperkowe, czarny pieprz, napełniamy arbuzem, zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 20 minut.

4. Po upływie określonego czasu spuść wodę do rondla, dodaj sól i cukier, wlej ocet, Wyślij do ognia, zagotuj.

5. Wlej arbuza wrzącą marynatą, zwiń pokrywkę. Odwróć słoik do góry nogami, zawiń go w Kratę, pozostaw na jeden dzień.

musisz przechowywać marynowanego arbuza w zimnym pomieszczeniu, piwnica jest idealnym miejscem.

zimą będzie coś do jedzenia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Arbuz - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy