konserwowanie zielonych pomidorów na zimę

umiarkowanie pikantne, pikantne pomidory marynowane! Łatwy w przygotowaniu preparat z zielonych pomidorów na zimę z pewnością będzie musiał być bardzo przydatny na stole: jest to niezależna przekąska na ucztę i dodatek warzywny do przystawki z mięsem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 90 % 9 g
43 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do konserwowania zielonych pomidorów na zimę, ilość jest wskazana na dwa słoiki 0,75 l. Dokładnie umyj warzywa. Zielone pomidory zawierają tak niebezpieczną substancję jak solanina. Lepiej jest wziąć owoce nie ciemnozielone, ale lekko brązowe, a jeszcze lepiej namoczyć je w roztworze soli przez 2 godziny, sól wyciągnie solaninę z warzyw. Spuść wodę, zrób wykałaczkę w pomidorach, aby nie pękły podczas nalewania wrzącej wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas moczenia pomidorów musisz przygotować naczynia do konserwacji. Dokładnie umyj i wysterylizuj słoiki o wymaganej objętości w jeden z wygodnych i sprawdzonych sposobów: w łaźni wodnej, w piekarniku lub kuchence mikrofalowej umyj pokrywki, zagotuj i wysusz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz marchewki, jeśli są młode, spłucz je wystarczająco dobrze, pokrój na duże kawałki lub koła. Paprykę pokroić w pierścienie. Korzeń chrzanu obrać i pokroić na małe kawałki. Obierz cebulę i pokrój w pierścienie. Obierz ząbki czosnku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Warzywa do konserwacji: użyłem liści chrzanu, gałązek pietruszki , kopru-dokładnie umyj i osusz ręcznikami papierowymi. Możesz użyć innej przyprawy, ziół do marynowania do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W sterylnych słoikach włóż część zieleni, ząbki czosnku, kawałki korzenia chrzanu, marchwi i papryki. Ułóż rząd zielonych pomidorów na wierzchu, a następnie ponownie rząd zieleni i innych warzyw. I tak napełnij wszystkie słoiki do wieszaków.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagotuj wodę w czajniku i całkowicie zalej warzywa w słoiku wrzącą wodą, przykryj słoik sterylną pokrywką i pozostaw na 20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie spuść wodę, zalej pomidory nową partią wrzącej wody i ponownie pozostaw na 20 minut. Wlej drugą wodę do rondla, dodaj cukier, sól, zagotuj marynatę. Wlej ocet, zagotuj marynatę, wyłącz ogień.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zalej pomidory marynatą w słoikach, dodaj kilka groszków czarnego pieprzu i liść laurowy do każdego słoika. Zwiń słoiki z pokrywkami i odwróć do góry nogami, przykryj je kocem, pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Usuń puste miejsca do przechowywania w chłodnym miejscu. Smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

przed włożeniem całych pomidorów do słoików przebij je w kilku miejscach wykałaczką. Następnie podczas nalewania gorącej solanki skóra nie pęknie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Korzeń chrzanu - 59   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Pomidory zielone - 20   kcal/100g

Podobne przepisy