skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować słodkie pomidory bez sterylizacji na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty do przepisu. Jakie pomidory lepiej wziąć? Do przepisu używaj dojrzałych pomidorów tej samej wielkości z grubą skórką i bez widocznych oznak uszkodzenia.
Krok 2:
Jaką ilość pomidorów wziąć? W przepisie ilość jest określona warunkowo. W słoikach umieść pomidory do góry. Dzięki temu poznasz dokładną ilość potrzebną do marynowania. Dokładnie umyj pomidory.
Krok 3:
Przygotuj parasole czosnkowe i koperkowe. Użyj ilości czosnku do smaku. Wziąłem jedną małą główkę czosnku na jeden słoik.
Krok 4:
Opłucz parasole, obierz czosnek i spłucz w czystej zimnej wodzie.
Krok 5:
Dokładnie umyj słoiki i pokrywki, najlepiej sodą i miękką szczotką. Dobrze spłucz kilka razy w zimnej wodzie. Połóż mały parasol koperkowy i czosnek na dnie każdego słoika. W razie potrzeby dodaj kilka groszków czarnego lub ziela angielskiego.
Krok 6:
Rozłóż pomidory w słoikach do góry, niezbyt ciasno do siebie.
Krok 7:
Napełnij każdy słoik wrzącą wodą na szyi, przykryj pokrywkami. Odstaw na około 10 minut.
Krok 8:
Odcedź słoiki do rondla, zagotuj płyn. Ponownie napełnij słoiki i pozostaw na 10 minut. Następnie wlej wodę do rondla, dodaj sól i cukier. Jeśli chcesz uzyskać słodsze pomidory, dodaj 4-5 łyżek.l. cukier. Doprowadzić na dużym ogniu do wrzenia, wlać ocet i zdjąć z ognia.
Krok 9:
Zalej pomidory wrzącą marynatą. Zamknij pokrywkami.
Krok 10:
Odwróć słoiki do góry nogami i pozostaw pod ciepłym kocem w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygną.
Krok 11:
Marynowane pomidory na zimę są gotowe! Przechowuj przedmiot w dowolnym chłodnym, ciemnym miejscu.
z podanej liczby produktów wyszły mi 2 słoiki po 700 ml. i dwa po 500 ml.
smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
przed włożeniem całych pomidorów do słoików przebij je w kilku miejscach wykałaczką. Następnie podczas nalewania gorącej solanki skóra nie pęknie.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g