pomidory słodkie bez sterylizacji na zimę

trochę słodki, niezrównany pyszny, prawdziwy przysmak! Pomidory słodkie bez sterylizacji na zimę to zawsze świetna przekąska na świąteczny stół lub rodzinną ucztę. Będą pasować do ziemniaków, mięsa i nie tylko, koniecznie spróbuj!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
26 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować słodkie pomidory bez sterylizacji na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty do przepisu. Jakie pomidory lepiej wziąć? Do przepisu używaj dojrzałych pomidorów tej samej wielkości z grubą skórką i bez widocznych oznak uszkodzenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jaką ilość pomidorów wziąć? W przepisie ilość jest określona warunkowo. W słoikach umieść pomidory do góry. Dzięki temu poznasz dokładną ilość potrzebną do marynowania. Dokładnie umyj pomidory.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj parasole czosnkowe i koperkowe. Użyj ilości czosnku do smaku. Wziąłem jedną małą główkę czosnku na jeden słoik.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz parasole, obierz czosnek i spłucz w czystej zimnej wodzie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie umyj słoiki i pokrywki, najlepiej sodą i miękką szczotką. Dobrze spłucz kilka razy w zimnej wodzie. Połóż mały parasol koperkowy i czosnek na dnie każdego słoika. W razie potrzeby dodaj kilka groszków czarnego lub ziela angielskiego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż pomidory w słoikach do góry, niezbyt ciasno do siebie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij każdy słoik wrzącą wodą na szyi, przykryj pokrywkami. Odstaw na około 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odcedź słoiki do rondla, zagotuj płyn. Ponownie napełnij słoiki i pozostaw na 10 minut. Następnie wlej wodę do rondla, dodaj sól i cukier. Jeśli chcesz uzyskać słodsze pomidory, dodaj 4-5 łyżek.l. cukier. Doprowadzić na dużym ogniu do wrzenia, wlać ocet i zdjąć z ognia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zalej pomidory wrzącą marynatą. Zamknij pokrywkami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odwróć słoiki do góry nogami i pozostaw pod ciepłym kocem w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygną.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Marynowane pomidory na zimę są gotowe! Przechowuj przedmiot w dowolnym chłodnym, ciemnym miejscu.

z podanej liczby produktów wyszły mi 2 słoiki po 700 ml. i dwa po 500 ml. 

smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

przed włożeniem całych pomidorów do słoików przebij je w kilku miejscach wykałaczką. Następnie podczas nalewania gorącej solanki skóra nie pęknie.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy