skład / składniki
metoda gotowania
przepis jest przygotowywany bez sterylizacji i nie zajmuje dużo czasu. Do marynowania potrzebujesz dojrzałych elastycznych pomidorów o jasnym kolorze, najlepiej tylko ze średniej wielkości ogrodu.Wybierając paprykę, zwróć uwagę na mięsiste okazy. Suche przyprawy są zmienne, ilość i skład można dostosować do własnych upodobań. Pachnące zioła można wybrać do woli lub skorzystać z prezentowanej opcji.
przed gotowaniem wysterylizuj słoik, zagotuj pokrywkę i poparz narzędzia pomocnicze.
umieść suche przyprawy i obrany czosnek na dnie słoika.
koperek i pietruszkę opłucz pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku. Umieść warzywa w słoiku.
pomidory opłucz, wytrzyj. Przebij każde warzywo w miejscu łodygi widelcem lub wykałaczką. Umieść pomidory w słoiku szczelnie, ale nie dociśnij.
paprykę opłukać, wytrzeć, obrać z miąższu i pestek. Pokrój w podłużne paski o szerokości 1,5 cm, włóż do słoika w szczelinach między pomidorami.
napełnij obrabiany przedmiot wrzącą wodą, przykryj wysterylizowaną pokrywką, pozostaw na 15 minut, aby podgrzać surowce.
spuść wodę do emaliowanej patelni za pomocą specjalnej pokrywy z otworami.
zagotuj napar.
włóż sól i cukier do słoika. Wlać wrzącą wodę do wieszaków. Dodaj ocet 9%. W razie potrzeby dodaj wrzącą wodę do góry słoika.
Zwiń pokrywę. Sprawdź szczelność.
Odwróć obrabiany przedmiot na pokrywkę, owiń ciepłym kocem i pozostaw słoik do ostygnięcia.
Przenieś gotowy przedmiot do ciemnego, suchego miejsca do przechowywania.
pomidor ma słodki smak z aromatem przypraw i ziół. Świetnie nadają się do podania na świątecznym stole jako zimna przekąska. Marynata jest bardzo przyjemna do picia. Może być używany do robienia domowych pierników i ciastek lub fantazyjnych napojów. Przechowuj przedmiot nie dłużej niż trzy lata.
dla miłośników pikantnych smaków możesz dodać strąk gorzkiej papryki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g