słodkie pomidory w 3-litrowych słoikach na zimę

słodkie pomidory staną się Twoim ulubionym preparatem rodzinnym. Niezwykły zbiór marynowanych pomidorów przygotowuje się ze zwiększoną ilością cukru. Warzywa zachowują swój naturalny aromat, pozostają elastyczne i apetyczne. Marynata okaże się niezwykle pikantna.
KomarovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
29 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

przepis jest przygotowywany bez sterylizacji i nie zajmuje dużo czasu. Do marynowania potrzebujesz dojrzałych elastycznych pomidorów o jasnym kolorze, najlepiej tylko ze średniej wielkości ogrodu.Wybierając paprykę, zwróć uwagę na mięsiste okazy. Suche przyprawy są zmienne, ilość i skład można dostosować do własnych upodobań. Pachnące zioła można wybrać do woli lub skorzystać z prezentowanej opcji.
przed gotowaniem wysterylizuj słoik, zagotuj pokrywkę i poparz narzędzia pomocnicze.
umieść suche przyprawy i obrany czosnek na dnie słoika.
koperek i pietruszkę opłucz pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku. Umieść warzywa w słoiku.
pomidory opłucz, wytrzyj. Przebij każde warzywo w miejscu łodygi widelcem lub wykałaczką. Umieść pomidory w słoiku szczelnie, ale nie dociśnij.
paprykę opłukać, wytrzeć, obrać z miąższu i pestek. Pokrój w podłużne paski o szerokości 1,5 cm, włóż do słoika w szczelinach między pomidorami.
napełnij obrabiany przedmiot wrzącą wodą, przykryj wysterylizowaną pokrywką, pozostaw na 15 minut, aby podgrzać surowce.
spuść wodę do emaliowanej patelni za pomocą specjalnej pokrywy z otworami.
zagotuj napar.
włóż sól i cukier do słoika. Wlać wrzącą wodę do wieszaków. Dodaj ocet 9%. W razie potrzeby dodaj wrzącą wodę do góry słoika.
Zwiń pokrywę. Sprawdź szczelność.
Odwróć obrabiany przedmiot na pokrywkę, owiń ciepłym kocem i pozostaw słoik do ostygnięcia.
Przenieś gotowy przedmiot do ciemnego, suchego miejsca do przechowywania.
pomidor ma słodki smak z aromatem przypraw i ziół. Świetnie nadają się do podania na świątecznym stole jako zimna przekąska. Marynata jest bardzo przyjemna do picia. Może być używany do robienia domowych pierników i ciastek lub fantazyjnych napojów. Przechowuj przedmiot nie dłużej niż trzy lata.
dla miłośników pikantnych smaków możesz dodać strąk gorzkiej papryki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy