papryka w oleju na zimę

aromatyczna, pikantna, najsmaczniejsza przekąska! Bułgarska papryka w oleju na zimę jest prostym sposobem przygotowania, ale bardzo interesującym w smaku preparatem. Taka marynowana papryka może działać jako niezależne danie lub jako dodatek do mięsa i przystawki ze zbóż lub ziemniaków.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 67 % 12 g
96 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować paprykę w oleju na zimę? Przygotuj jedzenie. Przedmiot okaże się bardziej interesujący i jasny, jeśli do jego przygotowania użyjesz papryki o różnych kolorach, umieszczając czerwone, zielone i żółte owoce w jednym słoiku. Do marynowania weź sprężystą, świeżą paprykę. Opłucz je dokładnie pod bieżącą wodą, Wytnij łodygi z nasionami. Ponownie spłucz, aby usunąć resztki nasion.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój paprykę na duże kawałki lub ćwiartki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj marynatę. Jak zrobić marynatę? Wlej wodę do rondla, dodaj olej roślinny i ocet, cukier, sól, liść laurowy i ziele angielskie. Włącz ogień, zagotuj mieszaninę, wymieszaj, aby rozpuścić cukier i sól. Włóż przygotowaną paprykę do marynaty. Zrób to partiami, ponieważ cała papryka w jednym ujęciu na patelni i nie zmieści się w tej ilości marynaty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy marynata z pieprzem się zagotuje, delikatnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut. Ten czas wystarczy na taki przedmiot. Jednak zmieniając czas obróbki cieplnej, można zmienić smak pieprzu-uczynić go bardziej miękkim przez gotowanie przez dłuższy czas lub bardziej chrupiącym i sprężystym, ograniczając się do pięciu minut. Spójrz na swoje preferencje.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj puszki z wyprzedzeniem dla tego przedmiotu obrabianego — sterylizuj je w dowolny dogodny sposób: w łaźni wodnej, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Umyj pokrywki słoików i zagotuj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie opłucz świeże warzywa koperkowe i osusz na ręczniku papierowym. Ząbki czosnku obrać i pokroić w plasterki lub kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W słoikach umieść koperek i kilka ząbków czosnku na dnie, mocno ułóż kawałki papryki na wierzchu, przykryj koperkiem, dodaj czosnek. W razie potrzeby nie można dodawać ziół i czosnku, ale nadają one przyjemny aromat i smak papryce. Zalej zawartość słoików wrzącą marynatą. Zwiń słoiki pokrywkami, a następnie odwróć je do góry nogami, zawiń w koc i pozwól im ostygnąć w temperaturze pokojowej. Przechowywać w chłodnym miejscu.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy