skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować paprykę w oleju na zimę? Przygotuj jedzenie. Przedmiot okaże się bardziej interesujący i jasny, jeśli do jego przygotowania użyjesz papryki o różnych kolorach, umieszczając czerwone, zielone i żółte owoce w jednym słoiku. Do marynowania weź sprężystą, świeżą paprykę. Opłucz je dokładnie pod bieżącą wodą, Wytnij łodygi z nasionami. Ponownie spłucz, aby usunąć resztki nasion.
Krok 2:
Pokrój paprykę na duże kawałki lub ćwiartki.
Krok 3:
Przygotuj marynatę. Jak zrobić marynatę? Wlej wodę do rondla, dodaj olej roślinny i ocet, cukier, sól, liść laurowy i ziele angielskie. Włącz ogień, zagotuj mieszaninę, wymieszaj, aby rozpuścić cukier i sól. Włóż przygotowaną paprykę do marynaty. Zrób to partiami, ponieważ cała papryka w jednym ujęciu na patelni i nie zmieści się w tej ilości marynaty.
Krok 4:
Gdy marynata z pieprzem się zagotuje, delikatnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut. Ten czas wystarczy na taki przedmiot. Jednak zmieniając czas obróbki cieplnej, można zmienić smak pieprzu-uczynić go bardziej miękkim przez gotowanie przez dłuższy czas lub bardziej chrupiącym i sprężystym, ograniczając się do pięciu minut. Spójrz na swoje preferencje.
Krok 5:
Przygotuj puszki z wyprzedzeniem dla tego przedmiotu obrabianego — sterylizuj je w dowolny dogodny sposób: w łaźni wodnej, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Umyj pokrywki słoików i zagotuj.
Krok 6:
Dokładnie opłucz świeże warzywa koperkowe i osusz na ręczniku papierowym. Ząbki czosnku obrać i pokroić w plasterki lub kawałki.
Krok 7:
W słoikach umieść koperek i kilka ząbków czosnku na dnie, mocno ułóż kawałki papryki na wierzchu, przykryj koperkiem, dodaj czosnek. W razie potrzeby nie można dodawać ziół i czosnku, ale nadają one przyjemny aromat i smak papryce. Zalej zawartość słoików wrzącą marynatą. Zwiń słoiki pokrywkami, a następnie odwróć je do góry nogami, zawiń w koc i pozwól im ostygnąć w temperaturze pokojowej. Przechowywać w chłodnym miejscu.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g