skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Musisz wcześniej przygotować słoiki, umyć je roztworem sody i wysterylizować w łaźni wodnej, piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Wygodna metoda sterylizacji w piekarniku: mokre słoiki umieszczamy na ruszcie szyjką do dołu w zimnym piekarniku, sterylizujemy w temperaturze 150 stopni przez około 15 minut słoiki o pojemności 1 litra.
Krok 2:
Przygotuj składniki do zbioru pomidorów zgodnie z listą. Pomidory są Dojrzałe do zbioru, lepiej jest używać odmian o gęstej skórze. Pomidory dokładnie umyj pod bieżącą wodą, wrzuć do durszlaka, pozwól wodzie całkowicie spłynąć. Owoce kroimy na dwie połówki.
Krok 3:
Obierz cebulę z łuski, pokrój ją w pierścienie. Jeśli żarówki są zbyt duże, pierścienie można pokroić na dwie połówki. Ząbki czosnku są oczyszczane z folii.
Krok 4:
W sterylnych słoikach na dnie kładziemy ziarna pieprzu, kawałek korzenia chrzanu, goździki, liść laurowy, ząbki czosnku, kilka gałązek umytej i wysuszonej pietruszki i koperku.
Krok 5:
Ciasno układamy pomidory i krążki cebuli, naprzemiennie.
Krok 6:
Ponieważ ta sałatka z pomidorów i cebuli nie zostanie dodatkowo wysterylizowana, napełnimy ją wrzącą wodą. Zagotuj wodę z marginesem, objętość wody na słoik zależy od tego, jak szczelnie ułożone są warzywa. Wlej pomidory do słoików wrzącą wodą, przykryj słoiki pokrywkami i pozostaw na 15 minut.
Krok 7:
Następnie spuść wodę z powrotem do emaliowanej patelni, włącz ogień. Ilość przypraw jest wskazana na 1 litr wody. Dodaj cukier i sól, zagotuj. Wlej bezwonny olej roślinny i ocet stołowy, zagotuj marynatę. Wyłącz ogień.
Krok 8:
Zalej pomidory wrzącą marynatą w słoikach. Natychmiast zamknij słoiki pokrywkami. Odwróć słoiki do góry nogami, przykryj ciepłym materiałem i pozostaw na noc w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygnie. Odkładamy do przechowywania w chłodnej spiżarni. Zimą taką sałatkę z pomidorów i cebuli można podawać na stole jako niezależne danie lub dodatek do gorącego, mięsnego i bocznego. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g