połówki pomidorów z cebulą i masłem na zimę

bardzo smaczna i aromatyczna przekąska z pomidorów! Taki zbiór pomidorów okazuje się bardzo efektowny wizualnie i smaczny. Ale aby pomidory nie straciły kształtu podczas konserwacji, musisz wziąć gęste i nie duże pomidory do zbioru. Taki przedmiot jest dobrze przechowywany, przez długi czas w chłodnym miejscu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 67 % 6 g
48 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Musisz wcześniej przygotować słoiki, umyć je roztworem sody i wysterylizować w łaźni wodnej, piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Wygodna metoda sterylizacji w piekarniku: mokre słoiki umieszczamy na ruszcie szyjką do dołu w zimnym piekarniku, sterylizujemy w temperaturze 150 stopni przez około 15 minut słoiki o pojemności 1 litra.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj składniki do zbioru pomidorów zgodnie z listą. Pomidory są Dojrzałe do zbioru, lepiej jest używać odmian o gęstej skórze. Pomidory dokładnie umyj pod bieżącą wodą, wrzuć do durszlaka, pozwól wodzie całkowicie spłynąć. Owoce kroimy na dwie połówki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę z łuski, pokrój ją w pierścienie. Jeśli żarówki są zbyt duże, pierścienie można pokroić na dwie połówki. Ząbki czosnku są oczyszczane z folii.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W sterylnych słoikach na dnie kładziemy ziarna pieprzu, kawałek korzenia chrzanu, goździki, liść laurowy, ząbki czosnku, kilka gałązek umytej i wysuszonej pietruszki i koperku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasno układamy pomidory i krążki cebuli, naprzemiennie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ponieważ ta sałatka z pomidorów i cebuli nie zostanie dodatkowo wysterylizowana, napełnimy ją wrzącą wodą. Zagotuj wodę z marginesem, objętość wody na słoik zależy od tego, jak szczelnie ułożone są warzywa. Wlej pomidory do słoików wrzącą wodą, przykryj słoiki pokrywkami i pozostaw na 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie spuść wodę z powrotem do emaliowanej patelni, włącz ogień. Ilość przypraw jest wskazana na 1 litr wody. Dodaj cukier i sól, zagotuj. Wlej bezwonny olej roślinny i ocet stołowy, zagotuj marynatę. Wyłącz ogień.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zalej pomidory wrzącą marynatą w słoikach. Natychmiast zamknij słoiki pokrywkami. Odwróć słoiki do góry nogami, przykryj ciepłym materiałem i pozostaw na noc w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygnie. Odkładamy do przechowywania w chłodnej spiżarni. Zimą taką sałatkę z pomidorów i cebuli można podawać na stole jako niezależne danie lub dodatek do gorącego, mięsnego i bocznego. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy