Ratatouille na zimę

lubisz Ratatouille? Czy wiesz, że można go przygotować na zimę? Spróbuj! Dobry preparat, nadaje się jako dodatek do dania głównego na obiad. Nawiasem mówiąc, także jako przekąska. Zima źle bez warzyw, ale Ratatouille według tego przepisu pomoże w tej kwestii :) otwierasz słoik i... smak lata wśród zimy! Jeśli chcesz, aby przedmiot był mniej pikantny,możesz pominąć chili.
ArishkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 40 % 4 g
węglowodany 50 % 5 g
59 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

więc przygotuj warzywa. Umyj je dokładnie, osusz ręcznikiem. Bakłażany pokroić w kostkę, wlać sól, wymieszać i odstawić na 15-20 minut, po czym opłukać i usmażyć w połowie oleju roślinnego. Złożyć w osobnej misce.

usuń łodygi z pomidorów, pokrój je w kostkę. Cukinię lepiej też pokroić. Nie musisz ich czyścić. Usuń rdzeń z nasion z papryki chili, pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Bazylia musi być drobno posiekana.

podgrzej pozostały olej na dużej głębokiej patelni (lub odpowiedniej patelni), włóż do niego cebulę i czosnek, podsmaż na lekko złoty kolor. Dodaj cukinię, smaż zawartość patelni przez kolejne 5 minut.

Teraz umieść pomidory, papryczki chili, bazylię na patelni. Dodaj cukier (możesz w ogóle nie wkładać) i sól do smaku. Gotuj mieszaninę przez 15 minut.

kiedy minie ten czas, włóż bakłażany na patelnię. Wlej ocet. Dusić przyszły Ratatouille przez kolejne 10 minut, a następnie włożyć do wysterylizowanych słoików.

umieść słoiki z obrabianym przedmiotem do sterylizacji na pół godziny. Ratatouille jest gotowe-puszki można zwinąć.

zawiń zwinięte słoiki w coś ciepłego, pamiętaj, aby je odwrócić i ostudzić. Ratatouille najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g

Podobne przepisy