skład / składniki
metoda gotowania
więc przygotuj warzywa. Umyj je dokładnie, osusz ręcznikiem. Bakłażany pokroić w kostkę, wlać sól, wymieszać i odstawić na 15-20 minut, po czym opłukać i usmażyć w połowie oleju roślinnego. Złożyć w osobnej misce.
usuń łodygi z pomidorów, pokrój je w kostkę. Cukinię lepiej też pokroić. Nie musisz ich czyścić. Usuń rdzeń z nasion z papryki chili, pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Bazylia musi być drobno posiekana.
podgrzej pozostały olej na dużej głębokiej patelni (lub odpowiedniej patelni), włóż do niego cebulę i czosnek, podsmaż na lekko złoty kolor. Dodaj cukinię, smaż zawartość patelni przez kolejne 5 minut.
Teraz umieść pomidory, papryczki chili, bazylię na patelni. Dodaj cukier (możesz w ogóle nie wkładać) i sól do smaku. Gotuj mieszaninę przez 15 minut.
kiedy minie ten czas, włóż bakłażany na patelnię. Wlej ocet. Dusić przyszły Ratatouille przez kolejne 10 minut, a następnie włożyć do wysterylizowanych słoików.
umieść słoiki z obrabianym przedmiotem do sterylizacji na pół godziny. Ratatouille jest gotowe-puszki można zwinąć.
zawiń zwinięte słoiki w coś ciepłego, pamiętaj, aby je odwrócić i ostudzić. Ratatouille najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g