pomidory z aspiryną na zimę

jasny, piękny domowy Półfabrykat bez większych kłopotów! Te czerwone pomidory z aspiryną na zimę są gotowane w słoikach bez sterylizacji. Cały proces jest tak prosty, jak to tylko możliwe: wystarczy wlać warzywa wrzącą solanką.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
31 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zamknąć pomidory z aspiryną na zimę? Do konserw weź pomidory odmiany śmietany, gęste. Umyj pomidory zimną wodą. Umyj również gałązki kopru, obierz ząbki czosnku. Sterylizuj słoiki i pokrywki. Do zwijania w półlitrowych słoikach wybierz mniejsze owoce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W sterylnych słoikach połóż gałązki kopru na dnie. Do każdego słoika włożyć liście laurowe, 5 ziaren pieprzu i ząbki czosnku pokrojone na kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ułóż pomidory ciasno do siebie w słoikach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do pierwszego zalania pomidorów zagotuj wodę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij słoiki wypełnione pomidorami zwykłą wrzącą wodą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj wypełnione słoiki sterylnymi pokrywkami i odstaw na 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie spuść wodę ze słoików na patelnię.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozpuść sól i cukier w wodzie. Umieść garnek na kuchence i ponownie zagotuj wodę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść połowę tabletki aspiryny w każdym półlitrowym słoiku z pomidorami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Napełnij pomidory aspiryną wrzącą solanką i ponownie przykryj słoiki pokrywkami. Wlać wodę do najbardziej" Wieszaki & quot;.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zwiń pokrywki słoików za pomocą maszyny i odwróć słoiki do góry nogami. Jest to konieczne, aby sprawdzić niezawodność zszywania. Jeśli płyn nie wycieka przez pokrywki, wszystko jest w porządku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj słoiki grubym ręcznikiem lub kocem, aby utrzymać ciepło dłużej i pozostaw je w ten sposób, aż całkowicie ostygną.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pomidory z aspiryną na zimę w słoikach przechowuj w temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu bez światła słonecznego.

ten przepis jest wygodny, ponieważ napełnione słoiki nie muszą być sterylizowane. Pyszne pomidory w puszkach dobrze się przechowują dzięki aspirynie. Małe pomidory lepiej zwinąć w półlitrowe słoiki. Jeśli konserwujesz w litrowych słoikach, potrzebujesz 1 tabletki aspiryny na każdą, dwie na 2 litry, trzy na 3 litry.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

warzywa najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Aspiryna - 0   kcal/100g

Podobne przepisy