skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zamknąć pomidory z aspiryną na zimę? Do konserw weź pomidory odmiany śmietany, gęste. Umyj pomidory zimną wodą. Umyj również gałązki kopru, obierz ząbki czosnku. Sterylizuj słoiki i pokrywki. Do zwijania w półlitrowych słoikach wybierz mniejsze owoce.
Krok 2:
W sterylnych słoikach połóż gałązki kopru na dnie. Do każdego słoika włożyć liście laurowe, 5 ziaren pieprzu i ząbki czosnku pokrojone na kawałki.
Krok 3:
Ułóż pomidory ciasno do siebie w słoikach.
Krok 4:
Do pierwszego zalania pomidorów zagotuj wodę.
Krok 5:
Napełnij słoiki wypełnione pomidorami zwykłą wrzącą wodą.
Krok 6:
Przykryj wypełnione słoiki sterylnymi pokrywkami i odstaw na 15 minut.
Krok 7:
Następnie spuść wodę ze słoików na patelnię.
Krok 8:
Rozpuść sól i cukier w wodzie. Umieść garnek na kuchence i ponownie zagotuj wodę.
Krok 9:
Umieść połowę tabletki aspiryny w każdym półlitrowym słoiku z pomidorami.
Krok 10:
Napełnij pomidory aspiryną wrzącą solanką i ponownie przykryj słoiki pokrywkami. Wlać wodę do najbardziej" Wieszaki & quot;.
Krok 11:
Zwiń pokrywki słoików za pomocą maszyny i odwróć słoiki do góry nogami. Jest to konieczne, aby sprawdzić niezawodność zszywania. Jeśli płyn nie wycieka przez pokrywki, wszystko jest w porządku.
Krok 12:
Przykryj słoiki grubym ręcznikiem lub kocem, aby utrzymać ciepło dłużej i pozostaw je w ten sposób, aż całkowicie ostygną.
Krok 13:
Pomidory z aspiryną na zimę w słoikach przechowuj w temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu bez światła słonecznego.
ten przepis jest wygodny, ponieważ napełnione słoiki nie muszą być sterylizowane. Pyszne pomidory w puszkach dobrze się przechowują dzięki aspirynie. Małe pomidory lepiej zwinąć w półlitrowe słoiki. Jeśli konserwujesz w litrowych słoikach, potrzebujesz 1 tabletki aspiryny na każdą, dwie na 2 litry, trzy na 3 litry.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
warzywa najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Aspiryna - 0 kcal/100g