skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pomidory z winogronami na zimę, przygotuj niezbyt duże dojrzałe pomidory bez uszkodzeń, o odpowiednim kształcie. Potrzebne będą również winogrona. Każdy zrobi, ale lepiej jest preferować odmiany bez pestek. Oprócz tych produktów potrzebujesz trochę soli,granulowanego cukru, octu 9% i suchych przypraw do smaku.
Krok 2:
Podana liczba produktów jest przeznaczona na 1 litrowy słoik. Przygotuj pojemnik: dokładnie spłucz słoik sodą, a następnie zalej wrzącą wodą. Połóż suche przyprawy na dnie. Może to być liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, goździki, nasiona gorczycy. Włóż również obrany ząbek czosnku do słoika. Możesz dodać trochę pikantnych ziół do smaku.
Krok 3:
Opłucz pomidory i winogrona. Usuń łodygi z pomidorów i oddziel jagody winogron od gałązki. Napełnij przygotowany słoik na przemian pomidorami i jagodami winogronowymi. Winogrona bardzo skutecznie wypełniają puste przestrzenie między pomidorami. Stopniowo zalej pomidory i winogrona wrzącą wodą, aby całkowicie pokryć produkty. Przykryj sterylną pokrywką i odstaw na 10-15 minut.
Krok 4:
Odcedź pomidory i winogrona na patelnię, dodaj sól i cukier granulowany do wody i natychmiast włóż ocet do słoika. Doprowadź solankę do wrzenia i ponownie zalej pomidory winogronami. Natychmiast zamknij słoik hermetycznie, odwróć go do góry nogami i zawiń w ciepły szalik, koc, koc. Pozostaw w tej formie, aż całkowicie ostygnie. Przechowywać w piwnicy lub spiżarni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g