pomidory z winogronami na zimę

zwięzły zbiór pomidorów i winogron na zimę! Pomidory z winogronami na zimę doskonale ozdobią zimowy stół i będą dobrym dodatkiem do większości gorących, obfitych potraw. Winogrona w niektórych przypadkach umieszcza się w słoiku prosto w całej pęczku. Oczywiście będzie to wyglądać bardzo efektownie na talerzu podczas serwowania, ale atrakcyjny jest dla mnie fakt, że małe jagody winogron mogą wypełniać wnęki między pomidorami. Uświadomienie sobie, że słoik jest wypełniony tak ciasno, jak to możliwe, nie może nie zadowolić żadnej gospodyni domowej!
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 12 g
52 kcal
IG: 55 / 0 / 45

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pomidory z winogronami na zimę, przygotuj niezbyt duże dojrzałe pomidory bez uszkodzeń, o odpowiednim kształcie. Potrzebne będą również winogrona. Każdy zrobi, ale lepiej jest preferować odmiany bez pestek. Oprócz tych produktów potrzebujesz trochę soli,granulowanego cukru, octu 9% i suchych przypraw do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podana liczba produktów jest przeznaczona na 1 litrowy słoik. Przygotuj pojemnik: dokładnie spłucz słoik sodą, a następnie zalej wrzącą wodą. Połóż suche przyprawy na dnie. Może to być liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, goździki, nasiona gorczycy. Włóż również obrany ząbek czosnku do słoika. Możesz dodać trochę pikantnych ziół do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz pomidory i winogrona. Usuń łodygi z pomidorów i oddziel jagody winogron od gałązki. Napełnij przygotowany słoik na przemian pomidorami i jagodami winogronowymi. Winogrona bardzo skutecznie wypełniają puste przestrzenie między pomidorami. Stopniowo zalej pomidory i winogrona wrzącą wodą, aby całkowicie pokryć produkty. Przykryj sterylną pokrywką i odstaw na 10-15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odcedź pomidory i winogrona na patelnię, dodaj sól i cukier granulowany do wody i natychmiast włóż ocet do słoika. Doprowadź solankę do wrzenia i ponownie zalej pomidory winogronami. Natychmiast zamknij słoik hermetycznie, odwróć go do góry nogami i zawiń w ciepły szalik, koc, koc. Pozostaw w tej formie, aż całkowicie ostygnie. Przechowywać w piwnicy lub spiżarni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy