skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować przepis " przekąska lizać palce na zimę" weź produkty z listy: pomidory (najlepiej mocne owoce średniej wielkości i o różnych kolorach), cebula, olej słonecznikowy, sól, cukier, ocet i przyprawy.
Krok 2:
Pokrój cebulę w duże półpierścienie lub ćwiartki w przypadku dużych cebul. Pomidory na połówki lub ćwiartki.
Krok 3:
Przygotuj marynatę z wody, soli, cukru i octu.
Krok 4:
Najpierw upuść kilka ziaren pieprzu na dno sterylnych słoików, a następnie ułóż warstwę cebuli.
Krok 5:
Połóż pomidory pokrojone do góry na cebuli (dlaczego - nie wiem, tak było w oryginalnym przepisie).
Krok 6:
Układaj tak, aby nie zmiażdżyć pomidorów. W międzyczasie Wrzuć plasterki cebuli.
Krok 7:
Dodaj liść laurowy na wierzch i polej gorącą marynatą. Sterylizuj słoiki we wrzącej wodzie przez 10-15 minut. Lub w kuchence mikrofalowej w tempie 4 minut na słoik z maksymalną mocą.
Krok 8:
Zamknij słoiki sterylnymi pokrywkami i wyślij dodatkowo "pod płaszczem".
przekąska palce lizać na zimę z pomidorów-oryginalny i prosty przepis.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g