pomidory nadziewane czosnkiem i pieprzem na zimę

niezwykłe, spektakularne, jasne i smaczne puste! Pomidory nadziewane czosnkiem na zimę zaskoczą i zachwycą znajomych, którzy odwiedzili cię w Zimowy wieczór. W takiej przekąsce okazują się szczególnie soczyste i dobrze odżywione przyprawy, które zostaną użyte do przygotowania marynaty.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
24 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pomidory nadziewane czosnkiem i papryką na zimę? Przygotuj składniki. Pomidory do takiego zbioru należy przyjmować twarde, mocne i małe. Papryka dla kontrastu może być wielobarwna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pomidory i paprykę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, pozwól wodzie spłynąć z warzyw. Wytnij łodygi papryki i usuń je nasionami. Pokrój je w małe paski lub kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pietruszkę dokładnie opłucz, osusz i drobno posiekaj. Obierz czosnek i drobno posiekaj nożem. Wymieszaj z natką pietruszki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój pomidory, jakbyś kroił na dwie połówki, ale nie sięgaj do końca nożem. Jeśli pomidory nie są bardzo mocne, możesz je nadziewać w inny sposób, odcinając górę i umieszczając nadzienie w miąższu owocu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W plasterku każdego pomidora włóż kilka kawałków papryki, posiekany czosnek i natkę pietruszki, połącz połówki pomidora. Wcześniej musisz wysterylizować słoiki do przedmiotu obrabianego. Lepiej jest używać słoików o pojemności 0,5 litra. słoiki można sterylizować w dowolny znany sposób: w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Umyj i zagotuj pokrywki, osusz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj marynatę: wlej wodę do rondla, dodaj cukier, sól, liście laurowe i ziarna pieprzu. Doprowadź marynatę do wrzenia, gotuj przez około 5 minut. Następnie wlej ocet. Doprowadzić do wrzenia, wyłączyć ogień.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na dnie każdego słoika umieść kawałek gorzkiej papryki, trochę samego nadzienia. Ułóż nadziewane pomidory szczelnie w słoikach. Zalej pomidory gotującą się marynatą w słoikach. Przykryj pokrywkami. Pozostaw na pół godziny. Następnie odcedź marynatę z powrotem do rondla, ponownie zagotuj. Ponownie napełnij nim pomidory w słoikach. Przykryj słoiki pokrywkami i sterylizuj przez około 20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie zwiń słoiki, odwróć je do góry nogami i zawiń w koc, pozostaw w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygną. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!

Jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%. 

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy