skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić różne cukinie i ogórki na zimę? Ilość przypraw jest wskazana dla marynaty na trzy litry wody. Taki skręt najlepiej wykonać w połowie lipca, kiedy cukinia jest jeszcze młoda i delikatna.
Krok 2:
Musisz zacząć od namoczenia ogórków, umyj ogórki w zimnej wodzie, włóż je do głębokiego pojemnika, napełnij zimną wodą i pozostaw na kilka godzin.
Krok 3:
W tym czasie zaleca się zmianę wody. Następnie ponownie myjemy ogórki, odcinamy ich końcówki po obu stronach.
Krok 4:
Podczas moczenia ogórków musisz przygotować słoiki. Puszki o pożądanej objętości, wygodniej jest wziąć litr, umyć roztworem sody. Sterylizujemy go w piekarniku, wkładamy słoiki wilgotną szyjką do dołu na ruszt w zimnym piekarniku. Włącz piekarnik na 150 stopni, sterylizuj słoiki przez około 15 minut. Możesz wysterylizować słoiki w inny wygodny sposób. Umyj pokrywki, zagotuj i wysusz.
Krok 5:
Jeśli ogórki są małe i piękne, można je wykorzystać do marynowania w całości. Duże owoce można pokroić na duże kawałki lub podkładki. Myjemy również cukinię, odcinamy końcówki po obu stronach. Jeśli cukinia jest dość Dojrzała, możesz usunąć skórkę i usunąć nasiona. Cukinię kroimy w kółka o grubości około 2 centymetrów.
Krok 6:
Na dnie sterylnych słoików kładziemy kilka ząbków czosnku, pieprzu i liścia laurowego. Ciasno układamy ogórki, umieszczając je pionowo. Rozłóż kółka cukinii na wierzchu. Jeśli ogórki i cukinia są krojone w podkładki, można je zmieniać podczas układania w słoikach.
Krok 7:
Wlać ogórki z cukinią wrzącą wodą do ramion słoików. Przykryj słoiki pokrywkami i pozostaw na 15 minut.
Krok 8:
Następnie wlej wodę ze słoików do rondla, dodaj cukier i sól, włącz ogień, zagotuj. Wlej ocet. Natychmiast wyłącz ogień.
Krok 9:
Napełnij słoiki warzywami wrzącą marynatą. Zwijamy słoiki pokrywkami, odwracamy do góry nogami.
Krok 10:
Owinąć ręcznikiem i pozostawić w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygnie. Usuwamy przedmiot do przechowywania w chłodnym miejscu. Smacznego!
cukinia w takim kęsie nabiera ciekawego smaku i spodoba się nawet tym, którzy ich nie lubią.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g