Różne cukinie i ogórki na zimę

prosty, smaczny, oryginalny kęs na zimę! Różne cukinie i ogórki na zimę to jedna z popularnych przekąsek. Przygotowuje się bardzo łatwo, a zimą można go podawać jako samodzielne danie na gorąco lub na jego podstawie zrobić sałatki.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 2 g
11 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić różne cukinie i ogórki na zimę? Ilość przypraw jest wskazana dla marynaty na trzy litry wody. Taki skręt najlepiej wykonać w połowie lipca, kiedy cukinia jest jeszcze młoda i delikatna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Musisz zacząć od namoczenia ogórków, umyj ogórki w zimnej wodzie, włóż je do głębokiego pojemnika, napełnij zimną wodą i pozostaw na kilka godzin.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie zaleca się zmianę wody. Następnie ponownie myjemy ogórki, odcinamy ich końcówki po obu stronach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas moczenia ogórków musisz przygotować słoiki. Puszki o pożądanej objętości, wygodniej jest wziąć litr, umyć roztworem sody. Sterylizujemy go w piekarniku, wkładamy słoiki wilgotną szyjką do dołu na ruszt w zimnym piekarniku. Włącz piekarnik na 150 stopni, sterylizuj słoiki przez około 15 minut. Możesz wysterylizować słoiki w inny wygodny sposób. Umyj pokrywki, zagotuj i wysusz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeśli ogórki są małe i piękne, można je wykorzystać do marynowania w całości. Duże owoce można pokroić na duże kawałki lub podkładki. Myjemy również cukinię, odcinamy końcówki po obu stronach. Jeśli cukinia jest dość Dojrzała, możesz usunąć skórkę i usunąć nasiona. Cukinię kroimy w kółka o grubości około 2 centymetrów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na dnie sterylnych słoików kładziemy kilka ząbków czosnku, pieprzu i liścia laurowego. Ciasno układamy ogórki, umieszczając je pionowo. Rozłóż kółka cukinii na wierzchu. Jeśli ogórki i cukinia są krojone w podkładki, można je zmieniać podczas układania w słoikach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlać ogórki z cukinią wrzącą wodą do ramion słoików. Przykryj słoiki pokrywkami i pozostaw na 15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie wlej wodę ze słoików do rondla, dodaj cukier i sól, włącz ogień, zagotuj. Wlej ocet. Natychmiast wyłącz ogień.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Napełnij słoiki warzywami wrzącą marynatą. Zwijamy słoiki pokrywkami, odwracamy do góry nogami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Owinąć ręcznikiem i pozostawić w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygnie. Usuwamy przedmiot do przechowywania w chłodnym miejscu. Smacznego!

cukinia w takim kęsie nabiera ciekawego smaku i spodoba się nawet tym, którzy ich nie lubią.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy