skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę coleslaw bez sterylizacji na zimę? Przygotuj jedzenie. Sałatka z białej kapusty na zimę lepiej zrobić w okresie dojrzewania. Do sałatki potrzebne są dobrze dojrzałe i ciasne główki kapusty. Wtedy sałatka okaże się pyszna, kapusta pozostanie soczysta i chrupiąca. Usuń górne liście z głowy, z reguły są brudne i suche, pokrój je na dwie części, usuń łodygę. Drobno posiekaj kapustę w paski.
Krok 2:
Umyj marchewki, obierz i pokrój w paski. Lub zetrzyj go na grubej tarce. Ogólnie rzecz biorąc, najłatwiej jest posiekać kapustę i marchewkę za pomocą robota kuchennego, co przyspieszy proces gotowania sałatki.
Krok 3:
Ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj nożem. Umieść wszystkie warzywa w emaliowanej patelni, wymieszaj.
Krok 4:
Przygotuj marynatę do sałatki. Wlej czystą przefiltrowaną zimną wodę do innego rondla, dodaj cukier, sól, olej roślinny, liść laurowy i czarny pieprz. Postaw garnek na ogniu, zagotuj i gotuj marynatę przez pięć minut na średnim ogniu.
Krok 5:
Wlej mieszankę warzywną z powstałą marynatą, przenieś również przyprawy z marynaty na patelnię z warzywami. Włącz ogień i gotuj mieszankę warzywną na średnim ogniu przez 30 minut. Następnie dodaj ocet i gotuj przez kolejne 5 minut. Od czasu do czasu mieszaj warzywa, aby równomiernie się ugotowały. Jednocześnie opłucz słoiki z sodą i wysterylizuj je w łaźni wodnej lub w piekarniku w zwykły sposób. Pokrywy również umyć i wysterylizować.
Krok 6:
Słoiki lepiej wziąć małą objętość, aby po otwarciu sałatka nie była przechowywana przez długi czas. Ułóż gotową sałatkę w wysterylizowanych słoikach do wieszaków, mocno ubijając warzywa. Zalej marynatą zawartość słoików, aby zakryła sałatkę i natychmiast je zamknij lub zwiń. Odwróć słoiki do góry nogami i owiń je kocem. Pozostaw w tej formie, aż całkowicie ostygnie. Następnie przechowuj w chłodnym miejscu.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g