surówka z białej kapusty bez sterylizacji na zimę

Prosta i pyszna sałatka ze zwykłych potraw! Surówka z kapusty bez sterylizacji na zimę jest szybko przygotowywana, wymaga minimum składników i jest przechowywana przez długi czas. Rezultatem jest pyszna przekąska, która może działać jako niezależne danie lub dodatek do innych.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 11 % 1 g
węglowodany 78 % 7 g
35 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę coleslaw bez sterylizacji na zimę? Przygotuj jedzenie. Sałatka z białej kapusty na zimę lepiej zrobić w okresie dojrzewania. Do sałatki potrzebne są dobrze dojrzałe i ciasne główki kapusty. Wtedy sałatka okaże się pyszna, kapusta pozostanie soczysta i chrupiąca. Usuń górne liście z głowy, z reguły są brudne i suche, pokrój je na dwie części, usuń łodygę. Drobno posiekaj kapustę w paski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj marchewki, obierz i pokrój w paski. Lub zetrzyj go na grubej tarce. Ogólnie rzecz biorąc, najłatwiej jest posiekać kapustę i marchewkę za pomocą robota kuchennego, co przyspieszy proces gotowania sałatki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj nożem. Umieść wszystkie warzywa w emaliowanej patelni, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj marynatę do sałatki. Wlej czystą przefiltrowaną zimną wodę do innego rondla, dodaj cukier, sól, olej roślinny, liść laurowy i czarny pieprz. Postaw garnek na ogniu, zagotuj i gotuj marynatę przez pięć minut na średnim ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mieszankę warzywną z powstałą marynatą, przenieś również przyprawy z marynaty na patelnię z warzywami. Włącz ogień i gotuj mieszankę warzywną na średnim ogniu przez 30 minut. Następnie dodaj ocet i gotuj przez kolejne 5 minut. Od czasu do czasu mieszaj warzywa, aby równomiernie się ugotowały. Jednocześnie opłucz słoiki z sodą i wysterylizuj je w łaźni wodnej lub w piekarniku w zwykły sposób. Pokrywy również umyć i wysterylizować.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Słoiki lepiej wziąć małą objętość, aby po otwarciu sałatka nie była przechowywana przez długi czas. Ułóż gotową sałatkę w wysterylizowanych słoikach do wieszaków, mocno ubijając warzywa. Zalej marynatą zawartość słoików, aby zakryła sałatkę i natychmiast je zamknij lub zwiń. Odwróć słoiki do góry nogami i owiń je kocem. Pozostaw w tej formie, aż całkowicie ostygnie. Następnie przechowuj w chłodnym miejscu.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy