skład / składniki
metoda gotowania
kuchnia gruzińska słynie z bogatego wyboru dań warzywnych. Gotują warzywa w dowolnej formie, a raczej tyle wyobraźni. Jednocześnie warzywa są bardzo smaczne, a ich przygotowanie nie jest trudne. Jedną z powszechnych przekąsek są zielone pomidory w stylu gruzińskim. Ich przygotowanie zajmie trochę warzyw i trochę czasu.
podnieś twarde, średniej wielkości pomidory, umyj je i osusz. Pokrój każdy plasterek czosnku na 4 części, a strąk pieprzu, oczyszczony z nasion, w półpierścienie. Przygotuj bulion. Aby to zrobić, włóż seler i pietruszkę do wrzącej wody, gotuj przez 5 minut, usuń warzywa i pozwól bulionowi ostygnąć, a następnie dodaj sól. Pomidory szczelnie ułożyć w czystych przygotowanych słoikach, układając każdą warstwę czosnkiem, pieprzem, ziołami. Napełnij wypełnione słoiki bulionem, zamknij pokrywki i przechowuj w chłodnym miejscu. Za dwa tygodnie pomidory powinny być gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Pomidory zielone - 20 kcal/100g