zielone pomidory po gruzińsku

Tylko w Gruzji wiedzą dokładnie, jak sprawić, by warzywa smakowały lepiej!
♥Nata╬♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
19 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 14 d

kuchnia gruzińska słynie z bogatego wyboru dań warzywnych. Gotują warzywa w dowolnej formie, a raczej tyle wyobraźni. Jednocześnie warzywa są bardzo smaczne, a ich przygotowanie nie jest trudne. Jedną z powszechnych przekąsek są zielone pomidory w stylu gruzińskim. Ich przygotowanie zajmie trochę warzyw i trochę czasu.

podnieś twarde, średniej wielkości pomidory, umyj je i osusz. Pokrój każdy plasterek czosnku na 4 części, a strąk pieprzu, oczyszczony z nasion, w półpierścienie. Przygotuj bulion. Aby to zrobić, włóż seler i pietruszkę do wrzącej wody, gotuj przez 5 minut, usuń warzywa i pozwól bulionowi ostygnąć, a następnie dodaj sól. Pomidory szczelnie ułożyć w czystych przygotowanych słoikach, układając każdą warstwę czosnkiem, pieprzem, ziołami. Napełnij wypełnione słoiki bulionem, zamknij pokrywki i przechowuj w chłodnym miejscu. Za dwa tygodnie pomidory powinny być gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Pomidory zielone - 20   kcal/100g

Podobne przepisy