pomidory pokrojone na zimę z cebulą

Pełna sałatka warzywna z pomidorów na zimę! Pokrojone pomidory z cebulą na zimę są doskonałym preparatem do stosowania w przypadku pomidorów, które mają nieprezentacyjny wygląd, to znaczy nie nadają się do skrętów jako całości. Cebula doskonale uzupełnia plasterki pomidorów, tworząc razem kompletne danie.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
27 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Pomidory, jak już wspomniano, do takiego zbioru można użyć niezbyt pięknego wyglądu, ale powinny być gęste i świeże, bez zgnilizny i pomarszczonych obszarów. Pomidory dokładnie myjemy i kroimy w plasterki lub kawałki w zależności od ich wielkości i objętości słoików używanych do konserwacji.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę z łuski, pokrój w plastry. Jeśli cebula jest zbyt duża dla słoika, można ją pokroić w pióra lub połówki pierścieni. Czosnek dzieli się na ząbki, ząbki oczyszcza z folii i kroi na dwie części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Warzywa do zbioru: liście wiśni, czarna porzeczka, parasole koperkowe, gałązki pietruszki – dokładnie umyj, osusz ręcznikami papierowymi. Możesz użyć innych przypraw i przypraw, aby zachować smak i pragnienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Puszki do przedmiotu obrabianego należy przygotować z wyprzedzeniem: spłukać sodą i wysterylizować jedną z wygodnych i sprawdzonych metod: w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Pokrywki myjemy i gotujemy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na dnie każdego słoika kładziemy gotowane warzywa, liście laurowe, ziarna pieprzu, ząbki czosnku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż kawałki pomidorów i cebuli na wierzchu, naprzemiennie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowanie marynaty. Marynata może zmieścić się w słoiku nieco mniej lub bardziej w zależności od tego, jak ciasno ułożone są warzywa. Wlej wodę do rondla, podpal. Dodaj cukier, sól. Doprowadzić do wrzenia, wymieszać, aby luźne całkowicie się rozpuściły. Wlej ocet stołowy, zagotuj, natychmiast wyłącz ogień.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej marynatę do słoików (wlej wrzącą wodę na środek słoika na warzywa, aby szkło nie pękło z gorącej wody) do ramion słoików, ale aby całkowicie zakryło zawartość. Pokrywamy słoiki pokrywkami, ale nie skręcamy od razu. Umieszczamy słoiki z pomidorami w garnku z wodą na serwetce, aby woda dotarła do ramion słoików. Doprowadź wodę do wrzenia w rondlu i sterylizuj słoiki z półfabrykatem przez około 8 minut o objętości 0,5 litra i około 15 minut słoiki o pojemności 1 litra.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przekręcamy słoiki, pozwalamy im ostygnąć do góry nogami pod kocem i odkładamy do przechowywania w chłodnym miejscu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy