skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Natychmiast musisz przygotować puszki do przedmiotu obrabianego, lepiej wziąć objętość 0,5 litra, aby przedmiot był spożywany na raz. Myję słoiki z sodą, sterylizujemy w jeden z wygodnych sposobów. Lubię przygotowywać słoiki w piekarniku, okazuje się szybko i dużo naczyń do konserwacji. Stawiamy słoiki mokre na ruszcie w piekarniku, dnem do góry, włączamy piekarnik na 150 stopni i trzymamy je przez około 10 minut.
Krok 2:
Umyj pomidory, pozwól wodzie spłynąć, pokrój je na dwie części. Jeśli owoce są bardzo duże, możesz mieć cztery. Obierz cebulę z łuski, pokrój ją w pierścienie, jeśli cebule są zbyt duże, możesz pokroić w pióra lub połówki pierścieni. Obierz ząbki czosnku z filmu, pokrój je na dwie części.
Krok 3:
Zioła i przyprawy do konserwacji: liście porzeczki, wiśni, chrzanu, parasole koperkowe, liście pietruszki, liście laurowe dokładnie umyć i wysuszyć. W razie potrzeby możesz użyć innych przypraw i dodatków. Lubię smak pomidorów w puszkach, gdy dodaje się nie tylko liść chrzanu, ale także korzeń, marynata jest bardziej aromatyczna i nasycona smakiem, a same pomidory są nasączone marynatą.
Krok 4:
Na dnie sterylnych słoików kładziemy ząbki czosnku, zioła, liście laurowe, ziarna pieprzu.
Krok 5:
W słoikach układamy ugotowane pomidory i cebulę, naprzemiennie. Warzywa układamy ciasno, ale nie zgniatamy pomidorów, aby nie wypuściły soku.
Krok 6:
Dodaj cukier i sól na wierzch, zalej wrzącą wodą. Woda może uciec trochę więcej lub mniej, w zależności od tego, jak ciasno warzywa są ułożone w słoikach. Wlej ocet do słoików.
Krok 7:
Włóż słoiki z pomidorami do sterylizacji w rondlu z wodą. Na dnie garnka należy położyć szmatkę, aby słoiki nie pękły po podgrzaniu, słoiki również nie powinny się dotykać, trzymać w ogniu przez 10 minut od momentu zagotowania wody w rondlu. Zwijamy słoiki pokrywkami. Pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć do góry nogami, pod kocem. Odkładamy do przechowywania w spiżarni. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Korzeń chrzanu - 59 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g