połówki pomidorów na zimę

bardzo prosty, ale niezwykły zbiór pomidorów! Kiedy wydajność pomidorów jest dobra na stronie, chcę zrobić więcej zbiorów na zimę. Ta opcja jest odpowiednia, jeśli pomidory na półfabrykaty pozostają duże i wydaje się, że nie zmieszczą się w małych słoikach w całości, nie będą w nich kompaktowe.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 7 g
33 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Natychmiast musisz przygotować puszki do przedmiotu obrabianego, lepiej wziąć objętość 0,5 litra, aby przedmiot był spożywany na raz. Myję słoiki z sodą, sterylizujemy w jeden z wygodnych sposobów. Lubię przygotowywać słoiki w piekarniku, okazuje się szybko i dużo naczyń do konserwacji. Stawiamy słoiki mokre na ruszcie w piekarniku, dnem do góry, włączamy piekarnik na 150 stopni i trzymamy je przez około 10 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pomidory, pozwól wodzie spłynąć, pokrój je na dwie części. Jeśli owoce są bardzo duże, możesz mieć cztery. Obierz cebulę z łuski, pokrój ją w pierścienie, jeśli cebule są zbyt duże, możesz pokroić w pióra lub połówki pierścieni. Obierz ząbki czosnku z filmu, pokrój je na dwie części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zioła i przyprawy do konserwacji: liście porzeczki, wiśni, chrzanu, parasole koperkowe, liście pietruszki, liście laurowe dokładnie umyć i wysuszyć. W razie potrzeby możesz użyć innych przypraw i dodatków. Lubię smak pomidorów w puszkach, gdy dodaje się nie tylko liść chrzanu, ale także korzeń, marynata jest bardziej aromatyczna i nasycona smakiem, a same pomidory są nasączone marynatą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na dnie sterylnych słoików kładziemy ząbki czosnku, zioła, liście laurowe, ziarna pieprzu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W słoikach układamy ugotowane pomidory i cebulę, naprzemiennie. Warzywa układamy ciasno, ale nie zgniatamy pomidorów, aby nie wypuściły soku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cukier i sól na wierzch, zalej wrzącą wodą. Woda może uciec trochę więcej lub mniej, w zależności od tego, jak ciasno warzywa są ułożone w słoikach. Wlej ocet do słoików.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż słoiki z pomidorami do sterylizacji w rondlu z wodą. Na dnie garnka należy położyć szmatkę, aby słoiki nie pękły po podgrzaniu, słoiki również nie powinny się dotykać, trzymać w ogniu przez 10 minut od momentu zagotowania wody w rondlu. Zwijamy słoiki pokrywkami. Pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć do góry nogami, pod kocem. Odkładamy do przechowywania w spiżarni. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Korzeń chrzanu - 59   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy