pomidory z wódką na zimę

pyszny zbiór pomidorów na zimowe uczty! Pomidory z wódką na zimę to popularna opcja konserwowania pomidorów. Oczywiście lepiej nie oferować takiej przekąski dzieciom, chociaż smak i zapach alkoholu w gotowym naczyniu nie jest odczuwalny. Ale jako przekąska dla dorosłych marynowane pomidory przygotowane według tego przepisu będą potrzebne!
eleneAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 2 g
17 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

taki kęs nazywa się" pijanymi " pomidorami. Oczywiście z powodu wódki w składzie. Ale! W gotowych pomidorach wódka nie jest wyczuwalna ani w smaku, ani w aromacie. Wybieramy pomidory, które nie powinny być zbyt duże, wystarczająco gęste i elastyczne. Idealnie, jeśli ich skóra jest mocna. Pomidory z pęknięciami lub innymi uszkodzeniami do przedmiotu obrabianego nie będą działać.

przygotowujemy litrowy słoik z wyprzedzeniem, sterylizujemy go. Robimy to również z pokrywką.

więc umyj pomidory i połóż je na czystej i suchej szmatce, możesz lekko osuszyć pomidory. Zostawiamy je trochę do wyschnięcia. W tym czasie obieramy czosnek i cebulę, usuwamy łuski, spłukujemy zimną wodą, wycieramy wilgoć ręcznikiem. Pokrój czosnek na kawałki i pozostaw cebulę w całości. Umyj korzenie selera, osusz, oczyść i pokrój na kawałki. Koperek, tarhun, liście wiśni i czarnej porzeczki zalać wrzącą wodą i wysuszyć.

do przygotowanego słoika wkładamy posiekany seler i czosnek. Wysyłamy tam słodki groszek, koperek, tarhun, liście wiśni i czarnej porzeczki. Następnie napełnij słoik pomidorami. Nie zapomnij też włożyć cebuli.

zagotuj wodę i napełnij ją zawartością słoika (nie cała woda będzie potrzebna). Przykryj słoik pokrywką i pozostaw pomidory we wrzącej wodzie na 10 minut. Kiedy minie ten czas, wlej wodę do rondla, dodaj do niego sól i ponownie podpal, zagotuj.

w tym czasie wlej wódkę i ocet do słoika z pomidorami, a wszystko zalej wrzącą słoną wodą. Woda powinna dotrzeć do krawędzi puszki. Hermetycznie zamknij słoik pokrywką i przykryj kocem na noc. Następnie przenosimy pomidory do miejsca przechowywania w chłodne miejsce.

puste miejsce jest gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Estragon - 25   kcal/100g
  • Tarchun - 40   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy