ogórki na zimę w koncentracie pomidorowym

pyszne kiszone ogórki w koncentracie pomidorowym! Kiszone ogórki z pomidorami nikogo nie zaskoczą i są zwykłą konserwacją. Ale ogórki marynowane w koncentracie pomidorowym mają już inny i dość niezwykły smak i wygląd i wzbudzą zainteresowanie wielu, którzy spróbują takiej przekąski. Jednak przygotowanie takiego przedmiotu na zimę wiąże się z kilkoma zasadami, bez których można nie uzyskać oczekiwanego rezultatu. Ogromne znaczenie ma jakość wykonanej pracy konserwatorskiej.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 18 % 2 g
węglowodany 73 % 8 g
49 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Do takiego przygotowania można użyć pasty pomidorowej przygotowanej fabrycznie lub gotowanej w domu. Druga opcja jest lepsza, ponieważ można wziąć pod uwagę smak i ilość składników zawartych w koncentracie pomidorowym i uzupełnić tym, czego brakuje do marynowania ogórków. Koncentrat pomidorowy można wziąć zwykły lub słodko-kwaśny sos pomidorowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Główną rolę w tym kęsie odgrywają oczywiście ogórki. Dlatego muszą być dobrze przygotowane do marynowania. Dokładnie spłukujemy wodą, odcinamy na obu końcach i moczymy zimną wodą przez trzy godziny. W tym czasie idealnie jest kilkakrotnie zmienić wodę, aby była zawsze zimna. Wtedy ogórki będą chrupiące. Lepiej jest wziąć małe owoce, są bardziej delikatne i smaczne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż koncentrat pomidorowy do rondla z grubym dnem, dodaj wodę, ocet, olej roślinny, dodaj cukier i sól, liść laurowy i pieprz, wymieszaj. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować przez około 10 minut. W międzyczasie dokładnie spłucz koperek, pietruszkę, wysusz je. Obierz cebulę i czosnek. Pokrój cebulę w pierścienie, pokrój ząbki czosnku na małe talerze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sterylizujemy puszki o wymaganej objętości w łaźni wodnej lub w piekarniku. Zagotuj do nich pokrywki i wysusz je. Na dnie każdego słoika kładziemy gałązkę koperku i pietruszki. Rozłóż kilka kawałków czosnku i pierścieni cebuli na wierzchu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po upływie czasu przeznaczonego na namoczenie ogórków ponownie dobrze je myjemy, suszymy na ręczniku papierowym i układamy w słoikach, mocno ubijając, ale nie uszkadzając owoców.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na wierzch ponownie kładziemy Pozostałe krążki cebuli i kawałki czosnku, kilka gałązek pietruszki i kopru. Wlej ogórki do słoików gorącą marynatą pomidorową, aby całkowicie przykryła ogórki. Pokrywamy słoiki pokrywkami i sterylizujemy. Na dnie dużego rondla kładziemy szmatkę, wlewamy wodę i wkładamy słoiki. Przynieś ode w rondlu do wrzenia i sterylizuj słoiki przez 15 minut (jeśli objętość słoików wynosi 0,5 l).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmujemy puszki, natychmiast zwijamy. Odwróć do góry nogami, przykryj kocem i pozwól mu ostygnąć w temperaturze pokojowej. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263   kcal / 100g

Podobne przepisy