skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Do takiego przygotowania można użyć pasty pomidorowej przygotowanej fabrycznie lub gotowanej w domu. Druga opcja jest lepsza, ponieważ można wziąć pod uwagę smak i ilość składników zawartych w koncentracie pomidorowym i uzupełnić tym, czego brakuje do marynowania ogórków. Koncentrat pomidorowy można wziąć zwykły lub słodko-kwaśny sos pomidorowy.
Krok 2:
Główną rolę w tym kęsie odgrywają oczywiście ogórki. Dlatego muszą być dobrze przygotowane do marynowania. Dokładnie spłukujemy wodą, odcinamy na obu końcach i moczymy zimną wodą przez trzy godziny. W tym czasie idealnie jest kilkakrotnie zmienić wodę, aby była zawsze zimna. Wtedy ogórki będą chrupiące. Lepiej jest wziąć małe owoce, są bardziej delikatne i smaczne.
Krok 3:
Włóż koncentrat pomidorowy do rondla z grubym dnem, dodaj wodę, ocet, olej roślinny, dodaj cukier i sól, liść laurowy i pieprz, wymieszaj. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować przez około 10 minut. W międzyczasie dokładnie spłucz koperek, pietruszkę, wysusz je. Obierz cebulę i czosnek. Pokrój cebulę w pierścienie, pokrój ząbki czosnku na małe talerze.
Krok 4:
Sterylizujemy puszki o wymaganej objętości w łaźni wodnej lub w piekarniku. Zagotuj do nich pokrywki i wysusz je. Na dnie każdego słoika kładziemy gałązkę koperku i pietruszki. Rozłóż kilka kawałków czosnku i pierścieni cebuli na wierzchu.
Krok 5:
Po upływie czasu przeznaczonego na namoczenie ogórków ponownie dobrze je myjemy, suszymy na ręczniku papierowym i układamy w słoikach, mocno ubijając, ale nie uszkadzając owoców.
Krok 6:
Na wierzch ponownie kładziemy Pozostałe krążki cebuli i kawałki czosnku, kilka gałązek pietruszki i kopru. Wlej ogórki do słoików gorącą marynatą pomidorową, aby całkowicie przykryła ogórki. Pokrywamy słoiki pokrywkami i sterylizujemy. Na dnie dużego rondla kładziemy szmatkę, wlewamy wodę i wkładamy słoiki. Przynieś ode w rondlu do wrzenia i sterylizuj słoiki przez 15 minut (jeśli objętość słoików wynosi 0,5 l).
Krok 7:
Wyjmujemy puszki, natychmiast zwijamy. Odwróć do góry nogami, przykryj kocem i pozwól mu ostygnąć w temperaturze pokojowej. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263 kcal / 100g