koreańska marchewka z cukinią na zimę

prosta sałatka z cukinii i marchewki na zimę o pikantnym i pikantnym smaku! Cukinia to wszechstronne warzywo, które świetnie komponuje się z wieloma potrawami i łatwo przyjmuje smak innych składników. Miłośnicy koreańskich sałatek docenią koreańską sałatkę z cukinii i marchwi na zimę. Taka sałatka jest pyszna sama w sobie, można ją podawać jako niezależne danie z chlebem. Nadaje się również jako dodatek do mięsa, kurczaka i gotowanych ziemniaków.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 60 % 9 g
77 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na koreańską sałatkę. Ta sałatka jest nadal dobra, ponieważ nie wymaga obróbki cieplnej. Sterylizujemy sałatkę gotową w słoikach. Jeśli nie zostanie zebrany do przyszłego użytku, nie można sterylizować słoików. Pozostaw w lodówce do spożycia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukinia lepiej jest brać Młode, jędrne i soczyste. Myjemy cukinię, usuwamy skórkę obieraczką do warzyw lub nożem, usuwamy sedcewinę z nasionami. Lepiej jest pokroić miąższ na duże kawałki, aby wygodniej było go pocierać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj cukinię na koreańskiej marchwi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marchewki myjemy, obieramy, a także przepuszczamy przez tarkę do koreańskich sałatek. Jeśli nie ma takiej tarki, możesz użyć zwykłej tarki, w zasadzie nie wpływa to na smak. Jedyną rzeczą jest to, że na zewnątrz sałatka będzie się różnić od zwykłych sałatek po koreańsku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy nożem lub przepuszczamy przez prasę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Warzywa wkładamy do głębokiej miski. Lepiej jest używać plastikowych, ceramicznych lub szklanych naczyń, aby sałatka z soku warzywnego, przypraw nie utleniała się w metalowych naczyniach. Dodaj przyprawy do warzyw: cukier, sól, ocet, olej roślinny, ostra mielona papryka, sos sojowy, słodka papryka. Jeśli chcesz, możesz kupić w sklepie gotowy zestaw przypraw do sałatek po koreańsku, w takim sosie wszystkie przyprawy są już wybrane w odpowiedniej ilości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj warzywa z przyprawami, aby sałatka była dobrze nasycona dressingiem. Sałatkę zostawiamy na kilka godzin w lodówce, aby była dobrze namoczona.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie układamy sałatkę w wcześniej wysterylizowanych słoikach. Pokrywamy słoiki pokrywkami, wkładamy do rondla z wodą na dno, na którym kładzie się szmatkę. Sterylizujemy słoiki z sałatką o objętości około 0,5 litra przez około 15 minut. Następnie natychmiast zwijamy słoiki pokrywkami,odwracamy do góry nogami, pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż całkowicie ostygną, owijając je kocem. Odkładamy do przechowywania w spiżarni. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy