skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na koreańską sałatkę. Ta sałatka jest nadal dobra, ponieważ nie wymaga obróbki cieplnej. Sterylizujemy sałatkę gotową w słoikach. Jeśli nie zostanie zebrany do przyszłego użytku, nie można sterylizować słoików. Pozostaw w lodówce do spożycia.
Krok 2:
Cukinia lepiej jest brać Młode, jędrne i soczyste. Myjemy cukinię, usuwamy skórkę obieraczką do warzyw lub nożem, usuwamy sedcewinę z nasionami. Lepiej jest pokroić miąższ na duże kawałki, aby wygodniej było go pocierać.
Krok 3:
Zetrzyj cukinię na koreańskiej marchwi.
Krok 4:
Marchewki myjemy, obieramy, a także przepuszczamy przez tarkę do koreańskich sałatek. Jeśli nie ma takiej tarki, możesz użyć zwykłej tarki, w zasadzie nie wpływa to na smak. Jedyną rzeczą jest to, że na zewnątrz sałatka będzie się różnić od zwykłych sałatek po koreańsku.
Krok 5:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy nożem lub przepuszczamy przez prasę.
Krok 6:
Warzywa wkładamy do głębokiej miski. Lepiej jest używać plastikowych, ceramicznych lub szklanych naczyń, aby sałatka z soku warzywnego, przypraw nie utleniała się w metalowych naczyniach. Dodaj przyprawy do warzyw: cukier, sól, ocet, olej roślinny, ostra mielona papryka, sos sojowy, słodka papryka. Jeśli chcesz, możesz kupić w sklepie gotowy zestaw przypraw do sałatek po koreańsku, w takim sosie wszystkie przyprawy są już wybrane w odpowiedniej ilości.
Krok 7:
Wymieszaj warzywa z przyprawami, aby sałatka była dobrze nasycona dressingiem. Sałatkę zostawiamy na kilka godzin w lodówce, aby była dobrze namoczona.
Krok 8:
Następnie układamy sałatkę w wcześniej wysterylizowanych słoikach. Pokrywamy słoiki pokrywkami, wkładamy do rondla z wodą na dno, na którym kładzie się szmatkę. Sterylizujemy słoiki z sałatką o objętości około 0,5 litra przez około 15 minut. Następnie natychmiast zwijamy słoiki pokrywkami,odwracamy do góry nogami, pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż całkowicie ostygną, owijając je kocem. Odkładamy do przechowywania w spiżarni. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g