skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przepisów na sałatkę dunajską jest kilka. Dziś zwracam uwagę na przepis z białą kapustą. Weź produkty z listy: kapusta, papryka, marchew, cebula, pomidory. Do nalewania przygotuj olej, ocet, sól i cukier. Z przypraw bierze się czarny pieprz.
Krok 2:
Wszystkie składniki nie muszą być bardzo drobno zmielone, chyba że chcesz skończyć z owsianką warzywną. Posiekaj białą kapustę.
Krok 3:
Pokrój marchewki na cienkie płatki, a następnie, po ułożeniu ich w stos, pokrój w cienkie paski.
Krok 4:
Pokrój cebulę w półpierścienie, paprykę w paski.
Krok 5:
Pokrój pomidory na duże plasterki.
Krok 6:
Włóż wszystkie warzywa do rondla, dopraw solą, cukrem, octem. Dodaj ziarna pieprzu. Wymieszaj mieszaninę i pozostaw na 2-3 godziny w warunkach pokojowych. Następnie podpal i zagotuj, gotuj przez 10 minut.
Krok 7:
Umieść gorącą mieszaninę w sterylnych słoikach.
Krok 8:
Zwinąć sterylnymi pokrywkami i wysłać pod futro, aż całkowicie ostygnie.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
Sałatka Dunajska to popularna zaukuska na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g