Sałatka Dunajska na zimę

Przygotuj sałatkę z Dunaju, aby urozmaicić menu. Sałatka Dunajska na zimę zawiera dużą ilość warzyw, które są poddawane krótkotrwałej obróbce cieplnej, dzięki czemu niektóre zapasy witamin są nadal zachowane. Sałatka jest uzyskiwana z lekką chrupką, co jest bardzo przyjemne podczas jedzenia przekąski. Możesz podać taką sałatkę na świątecznym stole i na co dzień, oprócz dań mięsnych, gotowanych lub pieczonych ziemniaków. Smacznego!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 40 % 6 g
węglowodany 53 % 8 g
92 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przepisów na sałatkę dunajską jest kilka. Dziś zwracam uwagę na przepis z białą kapustą. Weź produkty z listy: kapusta, papryka, marchew, cebula, pomidory. Do nalewania przygotuj olej, ocet, sól i cukier. Z przypraw bierze się czarny pieprz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wszystkie składniki nie muszą być bardzo drobno zmielone, chyba że chcesz skończyć z owsianką warzywną. Posiekaj białą kapustę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój marchewki na cienkie płatki, a następnie, po ułożeniu ich w stos, pokrój w cienkie paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę w półpierścienie, paprykę w paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pomidory na duże plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż wszystkie warzywa do rondla, dopraw solą, cukrem, octem. Dodaj ziarna pieprzu. Wymieszaj mieszaninę i pozostaw na 2-3 godziny w warunkach pokojowych. Następnie podpal i zagotuj, gotuj przez 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść gorącą mieszaninę w sterylnych słoikach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zwinąć sterylnymi pokrywkami i wysłać pod futro, aż całkowicie ostygnie.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

Sałatka Dunajska to popularna zaukuska na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy