papryka nadziewana warzywami na zimę po bułgarsku

Jasny półfabrykat na zimę zachwyci swoim wspaniałym smakiem! Papryka nadziewana warzywami na zimę w języku bułgarskim ma bardzo atrakcyjny i apetyczny wygląd. Możesz podać takie danie jako przekąskę zarówno na świątecznym stole, jak i w dni powszednie. Aby wypełnić puste przestrzenie w słoiku, które tworzą się między papryką, możesz użyć pomidorów cherry, są one również marynowane i będą pysznym dodatkiem do przystawki. Papryka do gotowania lepiej wybrać mały rozmiar, aby łatwo zmieściła się w słoiku.
MerlisanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 69 % 9 g
67 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D 2 h 40 min

jak zrobić paprykę nadziewaną warzywami na zimę po bułgarsku?

1. Obierz marchewki, umyj, zetrzyj na grubej tarce, posiekaj kapustę tak drobno, jak to możliwe. Połącz warzywa w głębokiej misce, dodaj trochę soli i zmiel rękami, aby kapusta i marchewka dały sok.

2. Umyj paprykę, ostrożnie odetnij górę łodygą, ostrym nożem oczyść paprykę z nasion i przegród. Umyj obrane warzywa pod bieżącą wodą wewnątrz i na zewnątrz, a następnie napełnij kapustą marchewką i włóż do odpowiedniego pojemnika.

3. Wlej cukier i sól do rondla, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, wlej olej słonecznikowy, ocet i wodę, Wyślij do ognia, zagotuj. Zalej faszerowaną paprykę wrzącą marynatą, przykryj pokrywką, Ustaw ucisk, pozwól mu lekko ostygnąć, a następnie wyślij do lodówki na dwa dni.

4. Po określonym czasie napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki pieprzem, nie ubijaj mocno, aby nie uszkodzić ich integralności, wypełnij puste przestrzenie między papryką małymi pomidorami (wiśnia jest idealna) i zalej marynatą.

5. Umieść kawałek lnianej tkaniny na dnie garnka z wysokim bokiem, połóż na nim obrabiany przedmiot i wlej wodę do garnka, aby sięgała do wieszaków słoika. Wyślij patelnię do ognia, pasteryzuj każdy słoik przez 15 minut od momentu zagotowania wody. Po pasteryzacji zwiń słoiki sterylizowanymi pokrywkami, odwróć do góry nogami, przykryj ciepłym kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

przechowuj puste miejsca w piwnicy lub spiżarni.

niech zimowe dni będą przyjazne rodzinie!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy