skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ogórki z cebulą i olejem na zimę? Przygotuj składniki. Dokładnie opłucz ogórki pod bieżącą wodą. Odetnij ich końcówki po obu stronach. Umieść ogórki w głębokim pojemniku i pozostaw na 3 godziny, dzięki moczeniu ogórki w sałatce będą szczególnie chrupiące i smaczne. Odcedź wodę, ponownie opłucz ogórki, włóż do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.
Krok 2:
Pokrój ogórki w plasterki lub połówki krążków o grubości około 0,5 centymetra. Teraz umieść ogórki w głębokiej misce i zważ, nie zapominając o oddzielnym zważeniu samej miski, aby nie pomylić wagi warzyw.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój na połówki pierścieni. Wyślij cebulę do pojemnika z ogórkami.
Krok 4:
Jeśli ostatnie jesienne ogórki nadają się do tej sałatki, koperek potrzebuje młodego i świeżego. Ale często mieszkańcy lata i ogrodnicy jesienią rosną drugie zbiory młodego kopru. Koperek umyć, osuszyć na ręczniku papierowym i drobno posiekać nożem. Dodaj również do miski z warzywami.
Krok 5:
Włóż cukier i sól, czarny mielony pieprz do miski. Konieczne jest użycie soli kamiennej, gruboziarnistej, aby uniknąć uszkodzenia półfabrykatów. Wlej olej roślinny i ocet, delikatnie wymieszaj zawartość miski, aby wszystkie składniki zostały nasycone dressingiem. Pozostaw ogórki do marynowania na 3 godziny w temperaturze pokojowej.
Krok 6:
W międzyczasie przygotuj słoiki. Opłucz je wodą sodową, umieść na ruszcie w piekarniku szyjką do dołu i ustaw piekarnik na 150 stopni. Puszki o pojemności 0,5 litra wystarczy wysterylizować przez 15 minut. Umyj i zagotuj pokrywki, wysusz. Banki można sterylizować w inny znany sposób. Ponownie wymieszaj gotową sałatkę. Rozłóż w przygotowanych słoikach, wlej marynatę pozostałą w misce do słoików, aby zakryła zawartość słoików.
Krok 7:
Przykryj słoiki z ogórkami pokrywkami, umieść w rondlu, na dnie którego znajduje się ręcznik, zalej wodą, aby sięgała do ramion słoików. Włącz ogrzewanie i sterylizuj przez około 15 minut od momentu wrzenia. Zwiń słoiki pokrywkami, pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć w temperaturze pokojowej. Nie musisz ich niczego owijać. Wyjmij schłodzone słoiki do spiżarni. Smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g