ogórki z cebulą i masłem na zimę

Prosta i pyszna przekąska-sałatka z ogórków! Jesienią, kiedy ostatnie ogórki są usuwane z łóżek w domkach letniskowych, z reguły staranne gospodynie domowe mają już przygotowane preparaty w postaci marynowanych ogórków na zimę. I zwykle te ostatnie ogórki nie mają reprezentacyjnego wyglądu, są haczykowate, brzuchate, z dużymi nasionami, nie nadają się do marynowania. Ale nie chcę też wyrzucać takich zbiorów. To właśnie takie ogórki dobrze nadają się do sałatek z cebulą i olejem roślinnym. Taka przekąska z ogórków okazuje się bardzo smaczna, ogórki w nich są świeże, pachnące i chrupiące, nawet nie pomyślisz, że zrobiona jest sałatka z "wadliwych" ogórków.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 50 % 6 g
68 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ogórki z cebulą i olejem na zimę? Przygotuj składniki. Dokładnie opłucz ogórki pod bieżącą wodą. Odetnij ich końcówki po obu stronach. Umieść ogórki w głębokim pojemniku i pozostaw na 3 godziny, dzięki moczeniu ogórki w sałatce będą szczególnie chrupiące i smaczne. Odcedź wodę, ponownie opłucz ogórki, włóż do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ogórki w plasterki lub połówki krążków o grubości około 0,5 centymetra. Teraz umieść ogórki w głębokiej misce i zważ, nie zapominając o oddzielnym zważeniu samej miski, aby nie pomylić wagi warzyw.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój na połówki pierścieni. Wyślij cebulę do pojemnika z ogórkami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli ostatnie jesienne ogórki nadają się do tej sałatki, koperek potrzebuje młodego i świeżego. Ale często mieszkańcy lata i ogrodnicy jesienią rosną drugie zbiory młodego kopru. Koperek umyć, osuszyć na ręczniku papierowym i drobno posiekać nożem. Dodaj również do miski z warzywami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż cukier i sól, czarny mielony pieprz do miski. Konieczne jest użycie soli kamiennej, gruboziarnistej, aby uniknąć uszkodzenia półfabrykatów. Wlej olej roślinny i ocet, delikatnie wymieszaj zawartość miski, aby wszystkie składniki zostały nasycone dressingiem. Pozostaw ogórki do marynowania na 3 godziny w temperaturze pokojowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie przygotuj słoiki. Opłucz je wodą sodową, umieść na ruszcie w piekarniku szyjką do dołu i ustaw piekarnik na 150 stopni. Puszki o pojemności 0,5 litra wystarczy wysterylizować przez 15 minut. Umyj i zagotuj pokrywki, wysusz. Banki można sterylizować w inny znany sposób. Ponownie wymieszaj gotową sałatkę. Rozłóż w przygotowanych słoikach, wlej marynatę pozostałą w misce do słoików, aby zakryła zawartość słoików.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj słoiki z ogórkami pokrywkami, umieść w rondlu, na dnie którego znajduje się ręcznik, zalej wodą, aby sięgała do ramion słoików. Włącz ogrzewanie i sterylizuj przez około 15 minut od momentu wrzenia. Zwiń słoiki pokrywkami, pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć w temperaturze pokojowej. Nie musisz ich niczego owijać. Wyjmij schłodzone słoiki do spiżarni. Smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%. 

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy