pikantna przekąska z cukinii na zimę

świetny kęs cukinii! Nadaje się również na świąteczny stół! Nie mam zbyt wiele czasu na przygotowanie, ale moi bliscy bardzo lubią wszelkiego rodzaju ogórki, pomidory, cukinię itp. Kiedyś wziąłem ten przepis na notatkę i używam go od ponad roku. Przekąska okazuje się, czego potrzebujesz!!
CisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 50 % 6 g
64 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h

przygotowanie tej wspaniałej przekąski zaczynamy od przygotowania cukinii: myjemy je, obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Przenieś pokrojoną cukinię na patelnię o odpowiedniej wielkości.

Dodaj koncentrat pomidorowy i olej roślinny, dokładnie wymieszaj. Garnek kładziemy na kuchence, aby się dusić, nie zapominając o mieszaniu od czasu do czasu. Dusić przez 30-35 minut.

w tym czasie drobno posiekaj czosnek.

5 minut przed końcem dodaj sól, posiekany czosnek i ocet do cukinii, dobrze wymieszaj i pozostaw na kuchence do miękkości.

gorącą cukinię układamy w wysterylizowanych słoikach, zwijamy pokrywkami. Przekąskę należy przechowywać w chłodnym miejscu.
gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy