pikantna przekąska z cukinii na zimę
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
przygotowanie tej wspaniałej przekąski zaczynamy od przygotowania cukinii: myjemy je, obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Przenieś pokrojoną cukinię na patelnię o odpowiedniej wielkości.
Dodaj koncentrat pomidorowy i olej roślinny, dokładnie wymieszaj. Garnek kładziemy na kuchence, aby się dusić, nie zapominając o mieszaniu od czasu do czasu. Dusić przez 30-35 minut.
w tym czasie drobno posiekaj czosnek.
5 minut przed końcem dodaj sól, posiekany czosnek i ocet do cukinii, dobrze wymieszaj i pozostaw na kuchence do miękkości.
gorącą cukinię układamy w wysterylizowanych słoikach, zwijamy pokrywkami. Przekąskę należy przechowywać w chłodnym miejscu.
gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g