cukinia marchewkowa po koreańsku na zimę

prosta sałatka z niedrogich warzyw na zimę! Koreańska przekąska z cukinii z marchewką przypadnie do gustu tym, którzy kochają kuchnię koreańską, potrawy o pikantnym i pikantnym smaku. Warzywa do przygotowania tej sałatki są niedrogie, zwłaszcza jesienią w sezonie zbiorów, a ponadto można je kupić w sklepie przez cały rok. Okazuje się, że jest to pyszna pikantna przekąska, którą można przygotować na przyszłość na zimę, a zimą podawać jako niezależne danie lub jako przekąskę warzywną lub dodatek do mięsa.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 54 % 7 g
75 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj warzywa na koreańską sałatkę z cukinii i marchwi. Cukinię najlepiej stosować młode, soczyste, delikatne i smaczne. Ale do przygotowania tej przekąski nadają się również bardziej dojrzałe warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wystarczy umyć cukinię, obrać ze skóry i rdzenia z nasionami. Wygodniej będzie zetrzeć cukinię na tarce do koreańskich sałatek, jeśli pokroisz warzywa na duże pierścienie. Zetrzyj cukinię na specjalnej tarce i włóż do głębokiej miski. Lepiej jest używać plastikowych lub szklanych naczyń, aby nie doszło do utleniania i zepsucia smaku sałatki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Marchew jest również lepiej używana jako młoda i świeża, jest bardziej soczysta i słodka. Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na koreańskiej tarce. Jeśli nie ma takiej tarki, możesz użyć zwykłej lub kombajnu ze specjalną dyszą, co znacznie uprości i przyspieszy proces gotowania. Marchewki wysyłamy do kubka z cukinią. Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem lub zetrzyj na średniej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek, wybierz kilka goździków, uwolnij z filmów. Pocieramy czosnek na drobnej tarce lub przepuszczamy przez prasę. Czosnek i cebulę wkładamy do miski z cukinią i marchewką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dopraw sałatkę olejem roślinnym, dodaj sól i czerwoną ostrą mieloną paprykę, słodką paprykę, wlej ocet stołowy. Mieszać. Pozostaw sałatkę na 2 godziny w temperaturze pokojowej. W międzyczasie przygotuj słoiki do sałatek. Małe słoiki myjemy sodą i sterylizujemy w jeden ze znanych i niezawodnych sposobów: w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Pozwól słoikom wyschnąć. Pokrywki myjemy, gotujemy lub sterylizujemy i suszymy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż sałatkę w wysterylizowanych słoikach. Zwiń pokrywki. Nie jest konieczne sterylizowanie gotowej sałatki, ponieważ do sałatki dodano ocet, który nie pozwoli na zepsucie sałatki. Przechowujemy taką przekąskę w chłodnym miejscu: spiżarni lub lodówce. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy