skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj warzywa na koreańską sałatkę z cukinii i marchwi. Cukinię najlepiej stosować młode, soczyste, delikatne i smaczne. Ale do przygotowania tej przekąski nadają się również bardziej dojrzałe warzywa.
Krok 2:
Wystarczy umyć cukinię, obrać ze skóry i rdzenia z nasionami. Wygodniej będzie zetrzeć cukinię na tarce do koreańskich sałatek, jeśli pokroisz warzywa na duże pierścienie. Zetrzyj cukinię na specjalnej tarce i włóż do głębokiej miski. Lepiej jest używać plastikowych lub szklanych naczyń, aby nie doszło do utleniania i zepsucia smaku sałatki.
Krok 3:
Marchew jest również lepiej używana jako młoda i świeża, jest bardziej soczysta i słodka. Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na koreańskiej tarce. Jeśli nie ma takiej tarki, możesz użyć zwykłej lub kombajnu ze specjalną dyszą, co znacznie uprości i przyspieszy proces gotowania. Marchewki wysyłamy do kubka z cukinią. Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem lub zetrzyj na średniej tarce.
Krok 4:
Obierz czosnek, wybierz kilka goździków, uwolnij z filmów. Pocieramy czosnek na drobnej tarce lub przepuszczamy przez prasę. Czosnek i cebulę wkładamy do miski z cukinią i marchewką.
Krok 5:
Dopraw sałatkę olejem roślinnym, dodaj sól i czerwoną ostrą mieloną paprykę, słodką paprykę, wlej ocet stołowy. Mieszać. Pozostaw sałatkę na 2 godziny w temperaturze pokojowej. W międzyczasie przygotuj słoiki do sałatek. Małe słoiki myjemy sodą i sterylizujemy w jeden ze znanych i niezawodnych sposobów: w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Pozwól słoikom wyschnąć. Pokrywki myjemy, gotujemy lub sterylizujemy i suszymy.
Krok 6:
Ułóż sałatkę w wysterylizowanych słoikach. Zwiń pokrywki. Nie jest konieczne sterylizowanie gotowej sałatki, ponieważ do sałatki dodano ocet, który nie pozwoli na zepsucie sałatki. Przechowujemy taką przekąskę w chłodnym miejscu: spiżarni lub lodówce. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g