skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Lepiej jest wziąć kapustę, która nie jest duża i używać całego widelca, ponieważ do marynowania potrzebujemy całych kawałków kapusty pociętych na łodygę. Jeśli pień jest gorzki, lepiej go usunąć. Dobrze myjemy warzywa, usuwamy górne liście z kapusty, obieramy marchewki, buraki i czosnek.
Krok 2:
Jeśli bierzemy całą kapustę widelcem, kroimy ją na dwie części, a następnie każdą w poprzek na kilka dużych kawałków.
Krok 3:
Marchewki można zetrzeć na tarce lub pokroić w cienkie plasterki, dzięki czemu przekąska będzie nie tylko smaczna, ale także piękna, a warzywa – marchewki i buraki można również podawać z kapustą jako przekąskę, są również marynowane.
Krok 4:
Buraki są również krojone w plasterki.
Krok 5:
Ząbki czosnku można pozostawić w całości lub pokroić na połówki. Gotuj marynatę: wlej wodę do rondla, dodaj cukier, przyprawy i ocet, zagotuj.
Krok 6:
Warzywa wkładamy do pojemnika, lepiej do szklanego słoika lub emaliowanej patelni, aby warzywa i marynata nie utleniały się, dodajemy sól, olej roślinny, mieszamy. Napełnij warzywa gotową marynatą. Naciśnij kapustę prasą, możesz przykryć ciężką filiżanką i nacisnąć pokrywkę na wierzch.Pozostaw patelnię do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie wkładamy do lodówki na jeden dzień.
Krok 7:
To wystarczy, aby marynować kapustę. Ale im dłużej będzie stać w lodówce, tym będzie smaczniejszy i chrupiący, a smak ostrzejszy i bogatszy. Nie psuje się przez długi czas, więc można go rozłożyć w szklanych słoikach, rozlać marynatę i pozostawić na zimę, ale należy go przechowywać w chłodnym miejscu. Taka przekąska doskonale uzupełni i ozdobi świąteczny stół oraz wzbogaci smak obiadu lub kolacji. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g