kapusta parzona

chrupiąca, aromatyczna budyniowa kapusta instant. Istnieje wiele przepisów na robienie kapusty budyniowej. Ta pikantna, aromatyczna, pikantna przekąska z kapusty ma kilka nazw: marynowana, budyniowa, guriańska. Ale praktycznie nie różnią się smakiem. To danie narodziło się w Gruzji, co łatwo zauważyć po smaku przystawki. Najszybszy sposób na przygotowanie gruzińskiej przekąski jest bardzo prosty i na pewno okaże się poprawny i smaczny. Nawet młoda gospodyni poradzi sobie z tym przepisem. Taka przystawka doskonale uzupełni danie główne na lunch lub kolację, nadaje się również na świąteczny stół.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 9 % 1 g
węglowodany 73 % 8 g
43 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Lepiej jest wziąć kapustę, która nie jest duża i używać całego widelca, ponieważ do marynowania potrzebujemy całych kawałków kapusty pociętych na łodygę. Jeśli pień jest gorzki, lepiej go usunąć. Dobrze myjemy warzywa, usuwamy górne liście z kapusty, obieramy marchewki, buraki i czosnek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli bierzemy całą kapustę widelcem, kroimy ją na dwie części, a następnie każdą w poprzek na kilka dużych kawałków.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Marchewki można zetrzeć na tarce lub pokroić w cienkie plasterki, dzięki czemu przekąska będzie nie tylko smaczna, ale także piękna, a warzywa – marchewki i buraki można również podawać z kapustą jako przekąskę, są również marynowane.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Buraki są również krojone w plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ząbki czosnku można pozostawić w całości lub pokroić na połówki. Gotuj marynatę: wlej wodę do rondla, dodaj cukier, przyprawy i ocet, zagotuj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Warzywa wkładamy do pojemnika, lepiej do szklanego słoika lub emaliowanej patelni, aby warzywa i marynata nie utleniały się, dodajemy sól, olej roślinny, mieszamy. Napełnij warzywa gotową marynatą. Naciśnij kapustę prasą, możesz przykryć ciężką filiżanką i nacisnąć pokrywkę na wierzch.Pozostaw patelnię do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie wkładamy do lodówki na jeden dzień.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    To wystarczy, aby marynować kapustę. Ale im dłużej będzie stać w lodówce, tym będzie smaczniejszy i chrupiący, a smak ostrzejszy i bogatszy. Nie psuje się przez długi czas, więc można go rozłożyć w szklanych słoikach, rozlać marynatę i pozostawić na zimę, ale należy go przechowywać w chłodnym miejscu. Taka przekąska doskonale uzupełni i ozdobi świąteczny stół oraz wzbogaci smak obiadu lub kolacji. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy