Koreański bakłażan heh

bardzo smaczna i jasna sałatka to koreańska przekąska. Dla miłośników pikantnych pikantnych potraw heh z bakłażana z pewnością przypadnie Ci do gustu! Bardzo jasna sałatka, która pasuje do prawie wszystkich dań mięsnych i ziemniaczanych.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 27 % 4 g
węglowodany 67 % 10 g
65 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić He z bakłażana po koreańsku? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw zajmijmy się bakłażanem. Pokrój je na małe kostki o szerokości około jednego centymetra,a długość może być dowolna.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej jedną łyżkę soli do kubka z bakłażanem, wlej zimną wodę, aby całkowicie przykryła niebieskie i pozostaw je na dwadzieścia minut. Jest to konieczne przede wszystkim, aby podczas dalszego smażenia bakłażany wchłonęły mniej oleju, a słona woda wyciągnie całą gorycz z owoców.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po namoczeniu spuść wodę i lekko wykręć bakłażany rękami. Obierz marchewki, cebulę i czosnek. Odetnij łodygę z papryki, a następnie usuń nasiona. Opłucz wszystkie warzywa pod bieżącą wodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Usmaż w nim kostki. Nie zapomnij ciągle mieszać, aby bakłażan był równomiernie smażony. Należy gotować do momentu, gdy na niebieskich pojawią się różowe apetyczne boki. Zajęło mi to około pięciu minut. Uważaj, podczas smażenia mogą wystąpić silne rozpryski gorącego oleju, więc zalecam użycie patelni z wysokimi krawędziami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jeśli nie masz dużej patelni, smaż niebieskie porcje dla wygody. Połóż bakłażana na suchych chusteczkach, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój paprykę w cienkie paski. Aby uzyskać jasność i piękno gotowego he, używaj owoców o różnych kolorach, jeśli to możliwe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posiekaj marchewkę na tarce do koreańskiej marchewki i ułóż cebulę w możliwie najcieńsze półpierścienie. Wyślij marchewkę i cebulę do salaterki z papryką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następna jest kolej czosnku i chili. Najlepiej zetrzeć je na drobnej tarce, ale w razie potrzeby można je drobno posiekać ręcznie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj drobno posiekane warzywa do wszystkich składników. Pietruszka lub kolendra są idealne do sałatki. Dodałam pietruszkę, ponieważ nie wszyscy w rodzinie rozpoznają kolendrę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pozostały ostatnie poprawki, bakłażany i przyprawy. Wyślij niebieskie do salaterki, a następnie dodaj cukier, sos sojowy i ocet. Jeśli masz pod ręką mieloną kolendrę, użyj jej również do sałatki, nadaje ona specjalny smak i smak gotowemu heh. Dodałam trochę grubo zmielonego chili i szczyptę ziela angielskiego.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dokładnie wymieszaj sałatkę, posmakuj. Jeśli nie masz wystarczającej ilości soli, cukru lub octu, dodaj trochę brakującego składnika, ciągle próbując XE, aż uzyskasz idealne połączenie. Włóż gotową sałatkę do lodówki na co najmniej godzinę, aby się zaparzyła. Im dłużej sałatka stoi, tym będzie smaczniejsza i jaśniejsza.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowe danie z bakłażana posyp sezamem według uznania. Możesz podać do stołu!

ostrość sałatki oczywiście można i należy regulować według własnego gustu, ktoś lubi ostrzej, a następnie odpowiednio ilość ostrej papryki należy zwiększyć i odwrotnie, jeśli lubisz niezbyt pikantne potrawy, to trochę zmniejsz ilość chili.

koreańskie sałatki mają nasycone słodko-kwaśne smaki, ale wybierz ilość cukru, soli i octu również według własnych odczuć smakowych. Sam sos sojowy ma słony smak, może wystarczy dla Ciebie i nie dodasz soli. W przepisie dodałem pół łyżeczki drobnej soli, według naszego gustu było w sam raz!

im dłużej sałatka stoi w lodówce, tym smaczniejsza będzie!

smacznego!

zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy