Sałatka z cukinii z ogórkami na zimę

bardzo smaczna i aromatyczna sałatka warzywna A La po koreańsku. Lubisz marchewki po koreańsku? To jest puste miejsce dla ciebie! Sałatka z cukinii z ogórkami na zimę to bardzo udane połączenie warzyw i przypraw. Taka pikantna i aromatyczna sałatka spodoba się wszystkim!
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 54 % 7 g
74 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować sałatkę z cukinii z ogórkami na zimę, powinieneś wybrać wysokiej jakości warzywa. Lepiej jest używać ogórków o małych rozmiarach i mniej więcej tej samej wielkości. Cukinia jest również lepsza dla młodych. Aby skóra była delikatna i nie było dużych nasion w środku. Marchewki lepiej wybrać soczyste odmiany, jasny kolor. Wtedy obrabiany przedmiot okaże się jasny i apetyczny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj ogórki pod bieżącą wodą, a następnie odetnij ogony po obu stronach. Pokrój każdy ogórek wzdłuż na ćwiartki. Potem jeszcze na pół.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cukinię również umyj, obierz. Pokrój je w taki sam sposób, jak ogórki - w proporcjonalne kostki. Biorąc pod uwagę, że cukinia jest większa niż ogórek, pokrój ją nie na ćwiartki, ale na sześć do ośmiu części.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz marchewki, dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Następnie zetrzyj marchewki na koreańskiej tarce do warzyw, jeśli jest dostępna. Jeśli nie ma specjalnej tarki, możesz pokroić marchewki nożem w cienkie paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Czosnek obrać i drobno posiekać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść wszystkie przygotowane warzywa w dużym rondlu. Wlej olej słonecznikowy i ocet do garnka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp je cukrem i solą, a także posyp koreańską mieszanką przypraw marchewkowych. Nie miałem gotowej mieszanki, więc dodałem kurkumę, pieprz i kolendrę (część zmieloną, a część z nasionami). To kolendra nadaje temu wyjątkowemu smak koreańskim sałatkom.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby rozprowadzić przyprawy na warzywach. Pozostaw do marynowania na jeden dzień w temperaturze pokojowej. W tym czasie wymieszaj sałatkę kilka razy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po określonym czasie warzywa wypuszczą sok, wystarczy kontynuować pracę z obrabianym przedmiotem. Ułóż więc sałatkę w czystych, wstępnie wysterylizowanych słoikach. Przykryj żelaznymi pokrywkami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W dużej i wystarczająco głębokiej patelni umieść ręcznik na dnie. Następnie umieść w nim słoiki. Wlej gorącą wodę do garnka tak, aby sięgała do ramion słoików. Sterylizuj słoiki z sałatką przez 15 minut od zagotowania wody. Następnie wyjmij słoiki i zwiń pokrywki.

z podanej liczby składników uzyskuje się trzy 750 gramowe puszki. W razie potrzeby sałatkę można zmniejszyć i nie wysterylizować, ale zjeść od razu.

smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy