skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować sałatkę z cukinii z ogórkami na zimę, powinieneś wybrać wysokiej jakości warzywa. Lepiej jest używać ogórków o małych rozmiarach i mniej więcej tej samej wielkości. Cukinia jest również lepsza dla młodych. Aby skóra była delikatna i nie było dużych nasion w środku. Marchewki lepiej wybrać soczyste odmiany, jasny kolor. Wtedy obrabiany przedmiot okaże się jasny i apetyczny.
Krok 2:
Dokładnie umyj ogórki pod bieżącą wodą, a następnie odetnij ogony po obu stronach. Pokrój każdy ogórek wzdłuż na ćwiartki. Potem jeszcze na pół.
Krok 3:
Cukinię również umyj, obierz. Pokrój je w taki sam sposób, jak ogórki - w proporcjonalne kostki. Biorąc pod uwagę, że cukinia jest większa niż ogórek, pokrój ją nie na ćwiartki, ale na sześć do ośmiu części.
Krok 4:
Obierz marchewki, dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Następnie zetrzyj marchewki na koreańskiej tarce do warzyw, jeśli jest dostępna. Jeśli nie ma specjalnej tarki, możesz pokroić marchewki nożem w cienkie paski.
Krok 5:
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Krok 6:
Umieść wszystkie przygotowane warzywa w dużym rondlu. Wlej olej słonecznikowy i ocet do garnka.
Krok 7:
Posyp je cukrem i solą, a także posyp koreańską mieszanką przypraw marchewkowych. Nie miałem gotowej mieszanki, więc dodałem kurkumę, pieprz i kolendrę (część zmieloną, a część z nasionami). To kolendra nadaje temu wyjątkowemu smak koreańskim sałatkom.
Krok 8:
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby rozprowadzić przyprawy na warzywach. Pozostaw do marynowania na jeden dzień w temperaturze pokojowej. W tym czasie wymieszaj sałatkę kilka razy.
Krok 9:
Po określonym czasie warzywa wypuszczą sok, wystarczy kontynuować pracę z obrabianym przedmiotem. Ułóż więc sałatkę w czystych, wstępnie wysterylizowanych słoikach. Przykryj żelaznymi pokrywkami.
Krok 10:
W dużej i wystarczająco głębokiej patelni umieść ręcznik na dnie. Następnie umieść w nim słoiki. Wlej gorącą wodę do garnka tak, aby sięgała do ramion słoików. Sterylizuj słoiki z sałatką przez 15 minut od zagotowania wody. Następnie wyjmij słoiki i zwiń pokrywki.
z podanej liczby składników uzyskuje się trzy 750 gramowe puszki. W razie potrzeby sałatkę można zmniejszyć i nie wysterylizować, ale zjeść od razu.
smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g