słodka kapusta instant

najszybszy, w pośpiechu, z prostych produktów! Słodka kapusta instant to przepis, który pomoże Ci, gdy nie ma czasu na długie kiszenie lub marynowanie. Taka kapusta jest szczególnie dobra zimą, kiedy brakuje świeżych warzyw.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 69 % 9 g
58 kcal
IG: 56 / 0 / 44

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić słodką kapustę instant? Przygotuj jedzenie. Wybierz słodką, późną jesienną kapustę, jest najsłodsza i najbardziej soczysta. Weź bezwonny olej roślinny. Ocet stołowy, 9%. Lepiej jest używać wody filtrowanej lub butelkowanej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W kapuście oderwij górne liście. Drobno posiekaj kapustę. Możesz użyć specjalnej tarki lub rozdrabniacza do kapusty, wtedy będzie cienka i smaczniejsza.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj dobrze umyte i obrane marchewki na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj kapustę i marchewkę w misce. Podczas mieszania lekko dociskaj kapustę, aby zmiękła i zmniejszyła objętość.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź słoik o pojemności półtora litra. Prawidłowo włóż do niego przygotowaną kapustę. Połóż małą warstwę-umiej ją pięścią. Cała kapusta powinna pasować, więc musiała zostać wyciśnięta w poprzednim kroku. Mam mały widelec, ważący mniej niż normalnie, więc moja kapusta nie jest ciasna w słoiku. Włóż liść laurowy i inne przyprawy do smaku do słoika. Wlej olej roślinny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj marynatę. Jak zrobić marynatę? Weź patelnię do smażenia. Wlej do niego cukier i sól, zalej czystą zimną wodą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść patelnię na średnim ogniu. Mieszając, poczekaj, aż cukier i sól się rozpuszczą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Doprowadź solankę do wrzenia, gotuj przez kilka minut. Następnie wlej ocet. Ponownie poczekaj, aż się zagotuje i gotuj marynatę przez 2 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gorącą marynatą zalej przygotowaną kapustę. Wlać ostrożnie, małym strumieniem, aby szklany słoik nie pękł. Marynata powinna wlać całą kapustę do góry. Jeśli kapusta pozostanie bez marynaty, ubij ją łyżką na wierzchu, aby była marynowana.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pozostaw słoik kapusty do ostygnięcia na stole. Gdy ostygnie, zamknij słoik pokrywką i włóż do lodówki. Kapusta będzie gotowa za 6-8 godzin. Podawaj na stole, przenosząc go do salaterki, możesz dodać posiekaną cebulę i zioła. Smacznego!

lepiej jest wziąć kapustę do solenia późnych odmian jesiennych, jest lekko złapana przez mróz i smakuje słodko i soczysto, to z niej uzyskuje się najsmaczniejszą konserwację. Ale jest wiosna i na półkach jest tylko młoda kapusta. Dlatego jej zrobiłam. Okazało się również pyszne, zjedliśmy to z przyjemnością. Ale młoda kapusta jest trochę miękka, więc lepiej z twardymi odmianami.
podczas solenia możesz dodać cebulę, czosnek, paprykę do kapusty. Wybierz przyprawy według własnych upodobań-goździki, ziarna kolendry i musztardy, groszek ziele angielskie i czarny pieprz.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy