bułgarska papryka na zimę bez sterylizacji

dla urody użyj papryki w różnych kolorach. Lato to czas na konserwowanie różnych warzyw i owoców na zimę. Dzisiaj pokażemy, jak przygotować soczystą paprykę bez uciekania się do sterylizacji. Nie ma tu nic skomplikowanego, więc przepis jest odpowiedni dla początkujących gospodyń domowych.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 48 % 10 g
węglowodany 48 % 10 g
130 kcal
IG: 56 / 0 / 44

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do konserw. Papryka jest gęsta, dojrzała i soczysta, o gładkiej skórze. Przed zakupem dokładnie sprawdź warzywa pod kątem uszkodzonych obszarów. Jeśli wewnątrz warzywa znajdują się gnijące obszary z pleśnią, lepiej w ogóle nie używać takiej papryki, ponieważ proces gnicia rozpoczął się i rozprzestrzenił na całe warzywo. Nawet jeśli odetniesz zgniłą część, słoik z takim pieprzem może w końcu eksplodować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj słoiki i pokrywki wewnątrz i na zewnątrz oraz wysterylizuj. Można to zrobić na parze za pomocą specjalnej pokrywki do sterylizacji lub kalcynować słoiki w piekarniku. Jeśli sterylizujesz słoiki w piekarniku, nie wkładaj ich natychmiast do gorącego piekarnika, w przeciwnym razie pękną od różnicy temperatur. Słoiki należy umieścić w zimnym piekarniku na ruszcie, aby stopniowo się nagrzewały.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni połącz ocet stołowy (9%), olej roślinny, cukier, sól i liść laurowy. Umieść patelnię na małym ogniu i zagotuj mieszaninę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz paprykę, obierz nasiona i szypułkę. Pokrój paprykę w paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj, osusz i posiekaj warzywa nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Czosnek obrać i drobno posiekać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaną słodką paprykę włożyć do wrzącej marynaty i gotować każdą partię przez około 3 minuty. W tym czasie pieprz nie będzie miał czasu na gotowanie i zachowanie gęstości, ale gotowanie w occie zabije wszystkie bakterie, co zapobiegnie zakwaszeniu przedmiotu obrabianego. Przenieś przygotowaną paprykę do czystej miski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść groszek ziela angielskiego na dnie wysterylizowanych słoików. Ta objętość pieprzu wystarczy na 1 litrowy słoik lub dwa 0,5 litra.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie ułóż paprykę, posypując ją czosnkiem i natką pietruszki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej wrzącą marynatę do słoików.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zamknij słoiki zakręcanymi pokrywkami lub zwiń blaszane pokrywki za pomocą klucza.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Odwróć słoiki do góry nogami, zawiń w ręcznik i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Odwróć schłodzone słoiki z powrotem pokrywkami do góry. Przechowuj paprykę w puszkach w chłodnym, ciemnym miejscu bez bezpośredniego światła słonecznego. Przechowuj otwarty przedmiot w lodówce. Smacznego!

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy