plastry cukinii

lekka i soczysta przekąska z cukinii! Gotuj prosto i smacznie! Plastry cukinii to świeża przekąska i niskokaloryczna wersja gotowego dania. Proste składniki pozwalają ugotować go nawet w trybie wymuszonej oszczędności, a wygląd gotowej wersji jest odpowiedni zarówno do zwykłej kolacji, jak i do serwowania gościom.
lastochkiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 50 % 6 g
węglowodany 42 % 5 g
79 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h 25 min

jak zrobić plastry z cukinii?

łatwa i smaczna przystawka z cukinii świetnie sprawdza się jako świeża letnia sałatka warzywna z ziołami. Najlepiej będzie łączyć z potrawami z ziemniaków, ryb lub mięsa gotowanymi na grillu. Możesz użyć cukinii w różnych kolorach - więc gotowa wersja Dania okaże się nie tylko smaczna, ale także piękna.

umyj cukinię, osusz ręcznikiem, nie obieraj skóry. Nie jest zbyt sztywny, aby powodować dyskomfort podczas jedzenia, ale pozwoli cukinii zachować swój kształt i jasny wygląd. Ponadto jest również przydatny.

pokrój cukinię w cienkie plasterki. Zaleca się, aby nie używać górnej warstwy, w której skóra zajmuje całą powierzchnię boczną. Cukinię najlepiej pokroić za pomocą obieraczki do warzyw. W ten sposób można uzyskać długie paski o tej samej grubości, które będą pięknie podawane w gotowym naczyniu.

posiekane plastry posyp solą i pozostaw na pół godziny do solenia. Po tym czasie opłucz i osusz plastry cukinii papierowymi ręcznikami. W głębokim naczyniu połącz świeżo wyciśnięty sok z cytryny, cały ząbek czosnku i oliwę z oliwek. W razie potrzeby olej można zastąpić dowolnym innym bezwonnym olejem roślinnym.

dodaj sól pieprz, dobrze wymieszaj i dodaj plastry cukinii. Zamknij pojemnik pokrywką i wyślij do lodówki na 4-6 godzin do marynowania. Po zakończeniu procesu wyjmij pojemnik z lodówki, wyjmij czosnek, dodaj drobno posiekane zioła. W razie potrzeby możesz dodać dowolne przyprawy lub sól.

podawaj plastry cukinii na stole, układając je na talerzu pięknymi falami. Lepiej jest stłumić cukinię zgodnie z tym przepisem natychmiast po ugotowaniu, ale jeśli chcesz, możesz je przechowywać do dwóch dni. Nie wpłynie to na smak, ale po pewnym czasie plastry mogą stracić elastyczność i nieco ciemnieć.

smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy