skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić cukinię jak grzyby na zimę? Przygotuj niezbędne składniki. Każda cukinia zebrana w sezonie nadaje się do takiej przekąski, mam cukinię. Lepiej jest używać młodych warzyw o delikatnej skórze i braku nasion i miąższu, wtedy cukinię wystarczy dobrze umyć pod bieżącą wodą, osuszyć serwetką i pokroić w drobną kostkę.
Krok 2:
Jeśli używasz bardziej dojrzałych owoców, z już twardą skórką i miąższem z nasionami w środku, opłucz je, obierz i usuń rdzeń z nasionami. Waga takiej cukinii musi być obliczona w już obranej formie. Cukinię pokroić w kostkę. Kostki cukinii wkładamy do głębokiego pojemnika, lepiej użyć szklanego.
Krok 3:
Koperek dobrze opłucz, osusz i pokrój na małe kawałki. Dodaj koperek do miski z cukinią.
Krok 4:
Obierz kilka ząbków czosnku z folii i drobno posiekaj nożem lub przepuść przez prasę. Dodaj go również do miski z cukinią.
Krok 5:
Dodaj przyprawy do miski: cukier, sól,czarny pieprz. wlej olej roślinny i ocet. Dobrze wymieszaj. Pozostaw sałatkę w temperaturze pokojowej na około 1,5 godziny. Okresowo mieszaj cukinię, powinna wydzielać dużą ilość soku. Sterylizuj słoiki (najlepiej o pojemności 0,5 litra) w wygodny dla Ciebie sposób: w łaźni parowej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku, po umyciu ich sodą oczyszczoną.
Krok 6:
Ułóż cukinię w wysterylizowanych słoikach. Następnie wlej marynatę pozostałą w misce do słoików, aby zakryła zawartość. Przykryj słoiki pokrywkami i włóż do zimnego piekarnika. Włącz piekarnik na 150 stopni i sterylizuj słoiki z zawartością przez 15 minut. Następnie wyjmij słoiki i zwiń pokrywki. Odwróć je do góry nogami, zawiń w koc i ostudź.
Krok 7:
Przechowuj przekąskę z cukinii w chłodnym miejscu. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g