cukinia jak grzyby na zimę

niezwykła przekąska z cukinii na zimę o smaku grzybowym! Taka przekąska nie pozostawi nikogo obojętnym. A miłośnicy grzybów będą po prostu zachwyceni sałatką z cukinii na zimę. W końcu taka cukinia jest nie tylko chrupiąca, elastyczna i pachnąca, ale także wyraźny smak grzybów leśnych. Cukinia sama w sobie ma neutralny i mdły smak i ma właściwości wchłaniania smaku innych aromatycznych składników, z którymi jest gotowana. W tej przekąsce takim sąsiadem cukinii jest koperek, który nadaje potrawie smak grzybów. Musisz spróbować, aby się upewnić.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 50 % 6 g
66 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić cukinię jak grzyby na zimę? Przygotuj niezbędne składniki. Każda cukinia zebrana w sezonie nadaje się do takiej przekąski, mam cukinię. Lepiej jest używać młodych warzyw o delikatnej skórze i braku nasion i miąższu, wtedy cukinię wystarczy dobrze umyć pod bieżącą wodą, osuszyć serwetką i pokroić w drobną kostkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli używasz bardziej dojrzałych owoców, z już twardą skórką i miąższem z nasionami w środku, opłucz je, obierz i usuń rdzeń z nasionami. Waga takiej cukinii musi być obliczona w już obranej formie. Cukinię pokroić w kostkę. Kostki cukinii wkładamy do głębokiego pojemnika, lepiej użyć szklanego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Koperek dobrze opłucz, osusz i pokrój na małe kawałki. Dodaj koperek do miski z cukinią.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz kilka ząbków czosnku z folii i drobno posiekaj nożem lub przepuść przez prasę. Dodaj go również do miski z cukinią.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przyprawy do miski: cukier, sól,czarny pieprz. wlej olej roślinny i ocet. Dobrze wymieszaj. Pozostaw sałatkę w temperaturze pokojowej na około 1,5 godziny. Okresowo mieszaj cukinię, powinna wydzielać dużą ilość soku. Sterylizuj słoiki (najlepiej o pojemności 0,5 litra) w wygodny dla Ciebie sposób: w łaźni parowej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku, po umyciu ich sodą oczyszczoną.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż cukinię w wysterylizowanych słoikach. Następnie wlej marynatę pozostałą w misce do słoików, aby zakryła zawartość. Przykryj słoiki pokrywkami i włóż do zimnego piekarnika. Włącz piekarnik na 150 stopni i sterylizuj słoiki z zawartością przez 15 minut. Następnie wyjmij słoiki i zwiń pokrywki. Odwróć je do góry nogami, zawiń w koc i ostudź.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przechowuj przekąskę z cukinii w chłodnym miejscu. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy