Sałatka z kapusty z ogórkami na zimę

pyszna przekąska, która gotuje się w kilka minut. Prosty i szybki ekspresowy przepis z dostępnych produktów. Kapusta z ogórkami okazuje się soczysta i chrupiąca, o przyjemnym smaku. Nadaje się do każdego drugiego dania: smażone, pieczone i gotowane ziemniaki, makaron, owsianka, a także mięso, ryby, grzyby itp.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 47 % 8 g
węglowodany 47 % 8 g
100 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Drobno posiekaj kapustę. Możesz wziąć młodą kapustę lub starą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej przygotowaną kapustę do rondla, w którym nasze danie będzie duszone. Wlej olej roślinny i 9% ocet, dodaj sól i cukier. Wymieszaj rękami i wyciśnij trochę, aby kapusta wypuściła sok. Na chwilę odkładamy patelnię na bok, aby zająć się innymi warzywami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz marchewki i pokrój w cienkie paski o długości około 3 centymetrów. Aby to zrobić, pokrój go na beczki, beczki na cienkie talerze i już talerze na słomki. Umyj ogórek, odetnij końcówki i pokrój w podobny sposób jak marchewka-cienkie paski o długości 3 centymetrów. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Moja cebula jest duża, więc pokroiłam ćwiartkę w pierścienie. Warzywa są gotowe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej przygotowaną marchewkę, ogórek i cebulę do garnka z kapustą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko dobrze i równomiernie wymieszaj rękami lub drewnianą szpatułką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść patelnię z warzywami na średnim ogniu i gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut, mieszając, co lepiej wykonywać drewnianą szpatułką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas gdy masa jest duszona, musimy wysterylizować słoiki i pokrywki. Wlej zimną wodę do czajnika, opuść do niego pokrywki, zainstaluj słoik na przyszły przedmiot i umieść go na kuchence na średnim ogniu. Czekamy na gotowanie i gotowanie przez 5 minut, aby słoik był dobrze oblany parą. Proces sterylizacji można również przeprowadzić w piekarniku - tak, jak wolisz. Użyłem słoików po majonezie z pokrywkami, które same się przykręcają.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotową masę przenosimy z patelni do wysterylizowanych słoików, zwijamy sterylizowanymi pokrywkami. Odwróć i przykryj ciepłym ręcznikiem, aż całkowicie ostygnie. Gotową konserwację przechowujemy w lodówce lub piwnicy.

sałatka to przekąska na zimę, którą można przygotować o każdej porze roku, ponieważ wszystkie wymienione warzywa są dostępne w handlu przez cały rok.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy