skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Drobno posiekaj kapustę. Możesz wziąć młodą kapustę lub starą.
Krok 2:
Wlej przygotowaną kapustę do rondla, w którym nasze danie będzie duszone. Wlej olej roślinny i 9% ocet, dodaj sól i cukier. Wymieszaj rękami i wyciśnij trochę, aby kapusta wypuściła sok. Na chwilę odkładamy patelnię na bok, aby zająć się innymi warzywami.
Krok 3:
Obierz marchewki i pokrój w cienkie paski o długości około 3 centymetrów. Aby to zrobić, pokrój go na beczki, beczki na cienkie talerze i już talerze na słomki. Umyj ogórek, odetnij końcówki i pokrój w podobny sposób jak marchewka-cienkie paski o długości 3 centymetrów. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Moja cebula jest duża, więc pokroiłam ćwiartkę w pierścienie. Warzywa są gotowe.
Krok 4:
Wlej przygotowaną marchewkę, ogórek i cebulę do garnka z kapustą.
Krok 5:
Wszystko dobrze i równomiernie wymieszaj rękami lub drewnianą szpatułką.
Krok 6:
Umieść patelnię z warzywami na średnim ogniu i gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut, mieszając, co lepiej wykonywać drewnianą szpatułką.
Krok 7:
Podczas gdy masa jest duszona, musimy wysterylizować słoiki i pokrywki. Wlej zimną wodę do czajnika, opuść do niego pokrywki, zainstaluj słoik na przyszły przedmiot i umieść go na kuchence na średnim ogniu. Czekamy na gotowanie i gotowanie przez 5 minut, aby słoik był dobrze oblany parą. Proces sterylizacji można również przeprowadzić w piekarniku - tak, jak wolisz. Użyłem słoików po majonezie z pokrywkami, które same się przykręcają.
Krok 8:
Gotową masę przenosimy z patelni do wysterylizowanych słoików, zwijamy sterylizowanymi pokrywkami. Odwróć i przykryj ciepłym ręcznikiem, aż całkowicie ostygnie. Gotową konserwację przechowujemy w lodówce lub piwnicy.
sałatka to przekąska na zimę, którą można przygotować o każdej porze roku, ponieważ wszystkie wymienione warzywa są dostępne w handlu przez cały rok.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g