Sałatka Kaukaska

Piękny i niesamowicie apetyczny! Warto spróbować! Sałatka & quot; Kaukaska & quot; to jasna uczta, którą można przygotować zarówno na rodzinny obiad, jak i udekorować świątecznym stołem. Wszystkie składniki harmonijnie się ze sobą łączą, a marynowana cebula sprawia, że smak sałatki jest harmonijny i bogaty.
ZHANNA_Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 12 g
tłuszcze 42 % 13 g
węglowodany 19 % 6 g
186 kcal
IG: 86 / 0 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

kurczak do sałatki będzie potrzebował pieczonego, schłodzonego. Równie dobrze możesz użyć kurczaka z rożna lub wędzonego. W razie potrzeby kurczaka w sałatce można zastąpić gotowaną wołowiną. Tak więc mięso z kurczaka, a przede wszystkim pierś nadaje się do naszej sałatki, kroimy małe kostki w poprzek włókien.

umyj bułgarską paprykę pod bieżącą wodą, pokrój na pół, Wytnij łodygę, dokładnie wyczyść nasiona. Paprykę suszymy papierowymi serwetkami i kroimy wzdłuż na duże paski. Paprykę najlepiej stosować w kolorze jasnoczerwonym, dojrzałym, soczystym, słodkim. Ale odpowiednia jest papryka i pomarańczowy, żółty. Z zieloną sałatą nie będzie zbyt jasna-warto to wziąć pod uwagę.

obierz cebulę i czosnek, spłucz, osusz nadmiar wilgoci. Pokrój cebulę na pół i pokrój w cienkie półpierścienie. Drobno posiekaj czosnek nożem. Posiekaną cebulę wkładamy do małej miski, zalewamy octem i posypujemy cukrem, mieszamy. Pozostaw cebulę do marynowania przez 15 minut.

w pięknej salaterce umieszczamy kostki kurczaka, paprykę, posiekany czosnek. Podczas marynowania cebuli przygotowujemy ziarna granatu, kroimy orzechy włoskie na duże kawałki. Orzechy można również zmielić za pomocą blendera, ale nie powinny zamieniać się w okruchy - powinny być duże kawałki. Oba umieszczamy w salaterce. Tam wysyłamy wstępnie ugotowaną i schłodzoną czerwoną fasolę (lub używamy puszki-w tym przypadku należy ją lekko wysuszyć z płynu).

umyj i osusz świeżą kolendrę. Drobno posiekaj, Wyślij do salaterki. Wyciśnij cebulę z marynaty i umieść ją na pozostałych składnikach.

w osobnej misce wymieszaj oliwę z oliwek z solą i przyprawami. Zalej sałatkę powstałym dressingiem i wszystko dokładnie wymieszaj. Sałatka jest gotowa i można ją podawać. Nawiasem mówiąc, w razie potrzeby sałatkę można doprawić majonezem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Fasola czerwona - 93   kcal/100g

Podobne przepisy