skład / składniki
metoda gotowania
kurczak do sałatki będzie potrzebował pieczonego, schłodzonego. Równie dobrze możesz użyć kurczaka z rożna lub wędzonego. W razie potrzeby kurczaka w sałatce można zastąpić gotowaną wołowiną. Tak więc mięso z kurczaka, a przede wszystkim pierś nadaje się do naszej sałatki, kroimy małe kostki w poprzek włókien.
umyj bułgarską paprykę pod bieżącą wodą, pokrój na pół, Wytnij łodygę, dokładnie wyczyść nasiona. Paprykę suszymy papierowymi serwetkami i kroimy wzdłuż na duże paski. Paprykę najlepiej stosować w kolorze jasnoczerwonym, dojrzałym, soczystym, słodkim. Ale odpowiednia jest papryka i pomarańczowy, żółty. Z zieloną sałatą nie będzie zbyt jasna-warto to wziąć pod uwagę.
obierz cebulę i czosnek, spłucz, osusz nadmiar wilgoci. Pokrój cebulę na pół i pokrój w cienkie półpierścienie. Drobno posiekaj czosnek nożem. Posiekaną cebulę wkładamy do małej miski, zalewamy octem i posypujemy cukrem, mieszamy. Pozostaw cebulę do marynowania przez 15 minut.
w pięknej salaterce umieszczamy kostki kurczaka, paprykę, posiekany czosnek. Podczas marynowania cebuli przygotowujemy ziarna granatu, kroimy orzechy włoskie na duże kawałki. Orzechy można również zmielić za pomocą blendera, ale nie powinny zamieniać się w okruchy - powinny być duże kawałki. Oba umieszczamy w salaterce. Tam wysyłamy wstępnie ugotowaną i schłodzoną czerwoną fasolę (lub używamy puszki-w tym przypadku należy ją lekko wysuszyć z płynu).
umyj i osusz świeżą kolendrę. Drobno posiekaj, Wyślij do salaterki. Wyciśnij cebulę z marynaty i umieść ją na pozostałych składnikach.
w osobnej misce wymieszaj oliwę z oliwek z solą i przyprawami. Zalej sałatkę powstałym dressingiem i wszystko dokładnie wymieszaj. Sałatka jest gotowa i można ją podawać. Nawiasem mówiąc, w razie potrzeby sałatkę można doprawić majonezem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Fasola czerwona - 93 kcal/100g