skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty, których będziemy potrzebować do przygotowania cukinii w puszkach z keczupem Chili na zimę.
Krok 2:
Na dnie czystych półlitrowych słoików umieść 2 kawałki czarnego pieprzu i 2 kawałki goździków.
Krok 3:
Pokrój cukinię w pierścienie ( wybierz mniejszą cukinię), szczelnie włóż do słoików.
Krok 4:
Przygotuj marynatę: dodaj cukier, sól, keczup chili do wody, gdy woda się zagotuje, wlej ocet i zalej puszki cukinii powstałą marynatą, przykryj czystymi sterylizowanymi pokrywkami i sterylizuj przez 15 minut, zwiń.
Krok 5:
Odwróć dnem do góry, zawiń, aż całkowicie ostygnie. Przechowuj w piwnicy lub spiżarni. Wydajność 4 puszki po pół litra.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.
która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal / 100g