cukinia w puszkach z keczupem chili na zimę

pikantne, chrupiące, niesamowicie smaczne. Łatwy w przygotowaniu, smaczny zimą
glavbyxAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
28 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty, których będziemy potrzebować do przygotowania cukinii w puszkach z keczupem Chili na zimę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na dnie czystych półlitrowych słoików umieść 2 kawałki czarnego pieprzu i 2 kawałki goździków.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cukinię w pierścienie ( wybierz mniejszą cukinię), szczelnie włóż do słoików.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj marynatę: dodaj cukier, sól, keczup chili do wody, gdy woda się zagotuje, wlej ocet i zalej puszki cukinii powstałą marynatą, przykryj czystymi sterylizowanymi pokrywkami i sterylizuj przez 15 minut, zwiń.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odwróć dnem do góry, zawiń, aż całkowicie ostygnie. Przechowuj w piwnicy lub spiżarni. Wydajność 4 puszki po pół litra.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%. 

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal / 100g

Podobne przepisy