pomidory w polewie pomidorowej na zimę

pyszne, pachnące, o przyjemnym ostrym smaku! Pomidory w nadzieniu pomidorowym to nie tylko przekąska w puszkach, ale także doskonała baza do przygotowywania różnych potraw: same pomidory można wykorzystać do przygotowania barszczu, gulaszu, sok można po prostu wypić lub użyć do sosów.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
33 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Pomidory do takiego zbioru nadają się do dwóch rodzajów: małych, pięknych i mocnych jako podstawa oraz dużych, brzydkich, a nawet dojrzałych do przygotowania wypełnienia. Pomidory myjemy i suszymy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój duże pomidory na kilka kawałków, Wytnij miejsce mocowania łodygi. Pomidory wkładamy do rondla, podpalamy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    I gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aby nie przypalić dna patelni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Puszki do przedmiotu obrabianego sterylizujemy z wyprzedzeniem w jeden z wygodnych i sprawdzonych sposobów: w łaźni wodnej, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Podczas sterylizacji w piekarniku myjemy słoiki i natychmiast wkładamy je do piekarnika na mokro na ruszcie, szyjką w dół, włączamy na 150 i trzymamy przez około 10 minut słoiki o pojemności 1 litra. Obieramy korzeń chrzanu i ząbki czosnku

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I zetrzyj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj posiekany chrzan, czosnek, cukier i sól do pomidorów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmiel blenderem do uzyskania jednorodnej masy puree. Wymieszaj i kontynuuj gotowanie na małym ogniu pod przykryciem. Usuń piankę utworzoną na powierzchni. Gotuj przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszaj szpatułką, aby pasta pomidorowa nie przykleiła się do dna.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W razie potrzeby dodaj liść laurowy, ziarna pieprzu, inne przyprawy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotuj przez kolejne 5 minut, aby sos stał się grubszy, zdejmij pokrywkę z patelni. Wyłącz ogień.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas gotowania nadzienia pomidorowego. Całe pomidory wkładamy do sterylnych słoików, szczelnie i do ramion słoików.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej pomidory do słoików wrzącym sokiem pomidorowym. Pokrywamy słoiki pokrywkami, ale nie zamykamy ich szczelnie. Sterylizujemy w garnku z wodą, na dnie którego należy umieścić serwetkę, aby szkło nie pękło w kontakcie z metalem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Można wysterylizować obrabiany przedmiot w piekarniku, przy mocy 150 stopni przez około 20 minut puszki o pojemności 1 litra. Zamykamy słoiki pokrywkami, pozostawiamy do ostygnięcia do góry nogami pod kocem w temperaturze pokojowej i przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Korzeń chrzanu - 59   kcal/100g

Podobne przepisy