skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić surową kiełbasę wędzoną w domu? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Głównym i bardzo ważnym punktem jest wybór świeżego mięsa do kiełbasy, które nie zostało zamrożone. Będziesz także potrzebował świeżego boczku wieprzowego, soli azotynowej i przypraw. Kiełbasę można przygotować z jednego rodzaju mięsa lub wymieszać kilka. W przepisie użyłam wołowiny i wieprzowiny.
Krok 2:

Pokrój mięso na małe kawałki tej samej wielkości.
Krok 3:

Dodaj cukier i sól azotynową. Do czego służy sól azotynowa? Jest środkiem konserwującym, zapobiega zatruciu jadem kiełbasianym i szkodliwym bakteriom. Ponadto nadaje gotowym produktom piękny apetyczny kolor.
Krok 4:

Dokładnie zagnieść mięso w taki sposób, aby sól i cukier były całkowicie równomiernie wymieszane z każdym kawałkiem. Wyślij mięso do głębokiego pojemnika, przykryj pokrywką lub folią spożywczą i wyślij do lodówki na dolną półkę na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Krok 5:

Smalec pokroić w drobną kostkę. Będzie to łatwe, jeśli boczek zostanie wstępnie lekko zamrożony w zamrażarce.
Krok 6:

Wyślij czarny mielony pieprz i czosnek w proszku do marynowanego mięsa i smalcu. W tym momencie możesz użyć dowolnych przypraw. W niektórych przepisach sugerują, aby wlać trochę łyżwy do mięsa mielonego lub wódki, nie zrobiłem tego. Jeszcze raz dokładnie ugniataj wszystko.
Krok 7:

Przygotuj naturalną skorupę, dobrze ją umyj i namocz przez chwilę w zimnej wodzie. Za pomocą elektrycznej maszynki do mięsa i specjalnej dyszy uformuj kiełbasę. Przepuściłem połowę mięsa mielonego przez środkowy grill maszynki do mięsa.
Krok 8:

Pozostałe mięso przez największy grill.
Krok 9:

Wepchnij całe mięso mielone do skorupy. Wybierz długość produktów dla siebie. Użyj cienkiej igły, aby nakłuć kiełbasę, aby wydobyć nadmiar powietrza.
Krok 10:

Zawieś kiełbaski w chłodnym pomieszczeniu, aby się skurczyły i uszczelniły. Suszyłem na strychu w temperaturze około 10-15 stopni, gdzie okresowo otwierałem okno do wentylacji.
Krok 11:

Po 10 dniach wędzić kiełbasę w maszynie do wędzenia na zimno (odbywa się to w ciągu 3 dni). Temperatura powinna wynosić około 22 stopni, wilgotność 75%. Następnie ponownie zawieś kiełbaski na 20-30 dni na ostatnim etapie gotowania. Wytrzymaj temperaturę nie większą niż 10-15 stopni i przewietrz pomieszczenie, aby zachować przyjemny aromat.
Krok 12:

Nie mam Maszyny do palenia na zimno, więc użyłem płynnego dymu. Po 30 dniach suszenia kiełbasy na strychu natarłem batoniki płynnym dymem, owinąłem gazą i zostawiłem w ten sposób w chłodnym miejscu na kilka dni.
Krok 13:

Tak wygląda wędzona kiełbasa suszona na surowo, gotowana z płynnym dymem.
Krok 14:

Krój jest bardzo apetyczny i piękny.
Krok 15:

Zawiń batoniki w gazę lub Papier i przechowuj w ten sposób. Rozpoczętą kiełbasę lepiej wysłać do lodówki.
Krok 16:

Pokrój przysmak tak cienko, jak to możliwe i podawaj!
zgodnie z technologią gotowania gotową kiełbasę można przechowywać do dwóch miesięcy lub dłużej. Można go również zamrozić, ale smak i aromat ulegną pogorszeniu.
czas suszenia kiełbasy zależy od grubości produktu, skup się przede wszystkim na utracie masy batonów i stopniu ich zagęszczenia. Jeśli kiełbasy straciły około 30% masy, produkt jest gotowy!
smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Jelita wieprzowe - 602 kcal/100g




