kiełbasa wędzona na surowo w domu

z najprostszych produktów, przydatne i najsmaczniejsze. Kiełbasa wędzona na surowo w domu jest dobra, ponieważ masz 100% pewności - nie zawiera szkodliwych dodatków. Poświęć trochę wysiłku na jego przygotowanie - ten produkt sam w sobie jest powolny przez długi czas. Będziesz potrzebował urządzenia do palenia na zimno.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 3 g
tłuszcze 95 % 76 g
węglowodany 1 % 1 g
693 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić surową kiełbasę wędzoną w domu? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Głównym i bardzo ważnym punktem jest wybór świeżego mięsa do kiełbasy, które nie zostało zamrożone. Będziesz także potrzebował świeżego boczku wieprzowego, soli azotynowej i przypraw. Kiełbasę można przygotować z jednego rodzaju mięsa lub wymieszać kilka. W przepisie użyłam wołowiny i wieprzowiny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso na małe kawałki tej samej wielkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier i sól azotynową. Do czego służy sól azotynowa? Jest środkiem konserwującym, zapobiega zatruciu jadem kiełbasianym i szkodliwym bakteriom. Ponadto nadaje gotowym produktom piękny apetyczny kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie zagnieść mięso w taki sposób, aby sól i cukier były całkowicie równomiernie wymieszane z każdym kawałkiem. Wyślij mięso do głębokiego pojemnika, przykryj pokrywką lub folią spożywczą i wyślij do lodówki na dolną półkę na kilka godzin, a najlepiej na noc.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smalec pokroić w drobną kostkę. Będzie to łatwe, jeśli boczek zostanie wstępnie lekko zamrożony w zamrażarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij czarny mielony pieprz i czosnek w proszku do marynowanego mięsa i smalcu. W tym momencie możesz użyć dowolnych przypraw. W niektórych przepisach sugerują, aby wlać trochę łyżwy do mięsa mielonego lub wódki, nie zrobiłem tego. Jeszcze raz dokładnie ugniataj wszystko.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj naturalną skorupę, dobrze ją umyj i namocz przez chwilę w zimnej wodzie. Za pomocą elektrycznej maszynki do mięsa i specjalnej dyszy uformuj kiełbasę. Przepuściłem połowę mięsa mielonego przez środkowy grill maszynki do mięsa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozostałe mięso przez największy grill.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wepchnij całe mięso mielone do skorupy. Wybierz długość produktów dla siebie. Użyj cienkiej igły, aby nakłuć kiełbasę, aby wydobyć nadmiar powietrza.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zawieś kiełbaski w chłodnym pomieszczeniu, aby się skurczyły i uszczelniły. Suszyłem na strychu w temperaturze około 10-15 stopni, gdzie okresowo otwierałem okno do wentylacji.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po 10 dniach wędzić kiełbasę w maszynie do wędzenia na zimno (odbywa się to w ciągu 3 dni). Temperatura powinna wynosić około 22 stopni, wilgotność 75%. Następnie ponownie zawieś kiełbaski na 20-30 dni na ostatnim etapie gotowania. Wytrzymaj temperaturę nie większą niż 10-15 stopni i przewietrz pomieszczenie, aby zachować przyjemny aromat.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nie mam Maszyny do palenia na zimno, więc użyłem płynnego dymu. Po 30 dniach suszenia kiełbasy na strychu natarłem batoniki płynnym dymem, owinąłem gazą i zostawiłem w ten sposób w chłodnym miejscu na kilka dni.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Tak wygląda wędzona kiełbasa suszona na surowo, gotowana z płynnym dymem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Krój jest bardzo apetyczny i piękny.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zawiń batoniki w gazę lub Papier i przechowuj w ten sposób. Rozpoczętą kiełbasę lepiej wysłać do lodówki.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pokrój przysmak tak cienko, jak to możliwe i podawaj!

zgodnie z technologią gotowania gotową kiełbasę można przechowywać do dwóch miesięcy lub dłużej. Można go również zamrozić, ale smak i aromat ulegną pogorszeniu.

czas suszenia kiełbasy zależy od grubości produktu, skup się przede wszystkim na utracie masy batonów i stopniu ich zagęszczenia. Jeśli kiełbasy straciły około 30% masy, produkt jest gotowy!

smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Jelita wieprzowe - 602   kcal/100g

Podobne przepisy