kapusta w kawałkach z burakami na zimę
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj podstawowe produkty do gotowania kapusty z burakami. Przygotuj marynatę, łącząc wszystkie niezbędne składniki i doprowadzając do wrzenia.
Krok 2:
Pokrój kapustę na duże kwadraty.
Krok 3:
Opłucz buraki, obierz, pokrój w duże kostki.
Krok 4:
Czosnek - plasterki.
Krok 5:
Umieść kwadraty kapusty w trzylitrowym słoiku, przekładając je burakami i czosnkiem.
Krok 6:
Napełnij gorącą marynatą (w zależności od gęstości układania może być wymagane od 1 do 1,5 litra marynaty), gdy tylko kapusta ostygnie, umieść ją w zimnym miejscu. Po dniu kapusta będzie gotowa, ale lepiej trzymać ją dłużej, będzie smaczniejsza.
soczysta, jasna przekąska!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g