kapusta w kawałkach z burakami na zimę

przekąska o jasnym smaku i kolorze. Kapusta w kawałkach z burakami na zimę okazuje się chrupiąca, zimna. Taką kapustę należy przechowywać w lodówce lub w zimnej piwnicy. Ważne jest, aby wziąć kapustę późnych odmian, białą, soczystą. Buraki powinny mieć bogaty bordowy kolor, słodki.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 7 g
28 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj podstawowe produkty do gotowania kapusty z burakami. Przygotuj marynatę, łącząc wszystkie niezbędne składniki i doprowadzając do wrzenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój kapustę na duże kwadraty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz buraki, obierz, pokrój w duże kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Czosnek - plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść kwadraty kapusty w trzylitrowym słoiku, przekładając je burakami i czosnkiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij gorącą marynatą (w zależności od gęstości układania może być wymagane od 1 do 1,5 litra marynaty), gdy tylko kapusta ostygnie, umieść ją w zimnym miejscu. Po dniu kapusta będzie gotowa, ale lepiej trzymać ją dłużej, będzie smaczniejsza.

soczysta, jasna przekąska!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy