pomidory w śniegu z czosnkiem na zimę

wygląda spektakularnie, bardzo smacznie i niezwykle zdrowo! Ciekawe przygotowanie pomidorów nie wymaga wielu przypraw. Pomidory z posiekanym czosnkiem naprawdę wyglądają jak pod śniegiem. Zimą można podawać konserwy jako dodatek do mięsa lub ziemniaków. Przepis przeznaczony jest na 2 litrowe słoiki.
glavbyxAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
18 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dokładnie umyj litrowe puszki sodą. Wysuszyć. Jak sterylizować słoiki w piekarniku? Umieść je w zimnym piekarniku dnem do góry. Ogrzewać przez 15 minut w temperaturze 120°C. pojemniki można sterylizować w kuchence mikrofalowej lub nad parą. Gotuj umyte metalowe pokrywki przez około 10 minut. Jakie pomidory będą najlepsze? Weź owoce małe, bez uszkodzeń, dojrzałe, mięsiste, ale gęste. Zbyt miękkie pomidory rozpadną się we wrzącej wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj pomidory. Połóż na ręczniku i osusz. Przed umieszczeniem pomidorów w pojemniku przebij je wykałaczką w kilku miejscach, aby po napełnieniu gorącą marynatą ich skóra nie pękła. Mocno złóż pomidory (ile zmieści się) w dwóch przygotowanych słoikach. Zagotuj przefiltrowaną wodę. Zalej pomidory wrzącą wodą. Odstaw na 20 minut, przykrywając słoiki pokrywkami. Odcedź do garnka. Dodaj cukier, sól. Wygotować.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek, zetrzyj plasterki na średniej lub grubej tarce. Masa czosnkowa powinna mieć 2 łyżki stołowe. Aby posiekać czosnek, możesz wziąć blender lub pokroić goździki nożem tak drobno, jak to możliwe. Nie powinieneś używać czosnku. Czosnek przepuszczony przez prasę sprawi, że marynata będzie mętna.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż jedną łyżkę startego czosnku w słoikach z pomidorami. Wlej 9% octu do każdego słoika (1 łyżka stołowa). Zalej gorącą marynatą. Zwiń pokrywki. Lekko wstrząśnij, aby masa czosnku rozprowadziła się po całej puszce. Wygląda naprawdę jak biały śnieg. Odwróć puszki. Owiń je kocem i pozostaw tak, aż całkowicie ostygną.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przechowuj konserwację w chłodnym, ciemnym miejscu (piwnica, balkon, lodówka). Smacznego!

chociaż przepis nie zawiera przypraw, jeśli chcesz, dodaj czarny i ziele angielskie (2-3 szt.), liść laurowy, liść porzeczki, goździki (2 szt.), posiekaną świeżą natkę pietruszki, parasole koperkowe.

ocet można zastąpić kwasem cytrynowym (1 herbata. L. na litrowy słoik).

jeśli planujesz zjeść pomidory w puszkach od razu, sterylizacja słoików nie jest konieczna. Zamknij je czystymi plastikowymi pokrywkami. Przechowywać w lodówce do momentu podania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy