skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę Nezhinsky z ogórków na zimę? Przygotuj jedzenie. Dokładnie umyj ogórki. Lepiej jest wziąć małe ogórki-sałatka okaże się piękniejsza. Namocz ogórki przez noc w zimnej wodzie, aby były bardziej chrupiące.
Krok 2:
Po namoczeniu ogórki ponownie umyj pod bieżącą wodą i posiekaj w cienkie półpierścienie. Obierz cebulę i posiekaj w cienkie pierścienie.
Krok 3:
Umyj świeży koperek i wstrząśnij wodą. Drobno posiekaj.
Krok 4:
Wszystkie pokrojone warzywa: ogórki, cebula i koperek-wymieszaj w misce o odpowiedniej wielkości. Zasadniczo nasza sałatka ogórkowa jest gotowa.
Krok 5:
Dokładnie umyj szklane słoiki, najlepiej sodą. Spłukać. Gotuj metalowe pokrywki przez 10 minut. Umyj plastikowe i zalej wrzącą wodą. Do każdego słoika wyślij kilka groszków czarnego pieprzu.
Krok 6:
Napełnij szklane słoiki sałatką, bardzo mocno ubijając łyżką.
Krok 7:
Dodaj sól i cukier do każdego słoika. Wlej ocet.
Krok 8:
Zalej zawartość słoików wrzącą wodą po same ramiona.
Krok 9:
Przykryj słoiki wcześniej przetworzonymi pokrywkami i pozostaw na 20 minut. Następnie włóż słoiki do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni. Po 5 minutach zwiększ temperaturę piekarnika do 120 stopni i sterylizuj słoiki przez kolejne 10 minut. Po zakończeniu sterylizacji otwórz lekko drzwiczki piekarnika i pozwól sałatce ostygnąć. Następnie wyjmij słoiki i przekręć je pokrywkami, w razie potrzeby dodając wrzącą wodę do samej góry.
ogórki w tej sałatce są tak chrupiące, jak to tylko możliwe, całkowicie nasączone aromatem i marynatą. Osiąga się to poprzez wstępne namoczenie ogórków, a następnie sterylizację.
zrobiłem taką sałatkę i bez sterylizacji. W takim przypadku masa ogórka jest najpierw gotowana w rondlu. Mniej kłopotów, a sałatka gotuje się szybciej.
ale to przepis ze sterylizacją sałatka Neżyńska okazuje się dźwięcznie chrupiąca.
możesz przechowywać przekąskę przez całą zimę zarówno w temperaturze pokojowej, jak iw piwnicy i lodówce. Jest bardzo odporny ze względu na ocet i sterylizację.
Sałatka Nieżyńska jest szczególnie dobra, gdy jest schłodzona z gotowanymi ziemniakami i czarnym chlebem Borodino. I oczywiście z kieliszkiem mocnego napoju alkoholowego.
smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g