Sałatka Nezhinsky z ogórków na zimę

Najlepszy, najprostszy, najbardziej budżetowy wśród warzyw! Sałatka Neżyńska z ogórków na zimę została opracowana w fabryce konserw o tej samej nazwie w czasach radzieckich. Dziś jest uważany za legendarny i jeden z najbardziej udanych ze wszystkich domowych preparatów. Spróbuj, jest pysznie pyszny!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
25 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę Nezhinsky z ogórków na zimę? Przygotuj jedzenie. Dokładnie umyj ogórki. Lepiej jest wziąć małe ogórki-sałatka okaże się piękniejsza. Namocz ogórki przez noc w zimnej wodzie, aby były bardziej chrupiące.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Po namoczeniu ogórki ponownie umyj pod bieżącą wodą i posiekaj w cienkie półpierścienie. Obierz cebulę i posiekaj w cienkie pierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj świeży koperek i wstrząśnij wodą. Drobno posiekaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystkie pokrojone warzywa: ogórki, cebula i koperek-wymieszaj w misce o odpowiedniej wielkości. Zasadniczo nasza sałatka ogórkowa jest gotowa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie umyj szklane słoiki, najlepiej sodą. Spłukać. Gotuj metalowe pokrywki przez 10 minut. Umyj plastikowe i zalej wrzącą wodą. Do każdego słoika wyślij kilka groszków czarnego pieprzu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij szklane słoiki sałatką, bardzo mocno ubijając łyżką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj sól i cukier do każdego słoika. Wlej ocet.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zalej zawartość słoików wrzącą wodą po same ramiona.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj słoiki wcześniej przetworzonymi pokrywkami i pozostaw na 20 minut. Następnie włóż słoiki do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni. Po 5 minutach zwiększ temperaturę piekarnika do 120 stopni i sterylizuj słoiki przez kolejne 10 minut. Po zakończeniu sterylizacji otwórz lekko drzwiczki piekarnika i pozwól sałatce ostygnąć. Następnie wyjmij słoiki i przekręć je pokrywkami, w razie potrzeby dodając wrzącą wodę do samej góry.

ogórki w tej sałatce są tak chrupiące, jak to tylko możliwe, całkowicie nasączone aromatem i marynatą. Osiąga się to poprzez wstępne namoczenie ogórków, a następnie sterylizację.
zrobiłem taką sałatkę i bez sterylizacji. W takim przypadku masa ogórka jest najpierw gotowana w rondlu. Mniej kłopotów, a sałatka gotuje się szybciej.
ale to przepis ze sterylizacją sałatka Neżyńska okazuje się dźwięcznie chrupiąca.
możesz przechowywać przekąskę przez całą zimę zarówno w temperaturze pokojowej, jak iw piwnicy i lodówce. Jest bardzo odporny ze względu na ocet i sterylizację.
Sałatka Nieżyńska jest szczególnie dobra, gdy jest schłodzona z gotowanymi ziemniakami i czarnym chlebem Borodino. I oczywiście z kieliszkiem mocnego napoju alkoholowego.
smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy