marynowane zielone pomidory nadziewane czosnkiem na zimę

najlepsza przekąska na kolację o każdej porze roku! Marynowane zielone pomidory nadziewane czosnkiem wyróżniają się nie tylko jasnym i pięknym wyglądem, ale także przyjemnym słodko-kwaśnym smakiem. Moim zdaniem jest to najbardziej udane zastosowanie zielonych pomidorów pozostałych po zbiorach. Spróbuj!
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
29 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić marynowane zielone pomidory z czosnkiem?Pomidory do takiego zbioru lepiej używać jasnozielonych lub lekko brązowych, ponieważ ciemnozielone owoce zawierają solaninę, substancję niebezpieczną dla zdrowia ludzkiego. Ale jeśli pozostały tylko ciemne pomidory, to w porządku, solaninę można z nich usunąć, mocząc warzywa w słonej wodzie, musisz trzymać ją w wodzie przez około 8 godzin, zmieniając wodę co dwie godziny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Musisz wcześniej przygotować słoiki do wirowania. Lepiej jest wziąć słoiki o objętości 1 litra, aby zjeść przedmiot na raz. Moje puszki z sodą oczyszczoną sterylizujemy w jeden z wygodnych sposobów: w łaźni wodnej, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Lubię sterylizację w piekarniku: szybko, łatwo i okazuje się wiele słoików na raz. W przypadku słoików o pojemności 1 litra wystarczy 10 minut w temperaturze 150 stopni. Pokrywki myjemy i gotujemy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie umyj pomidory, pozwól wodzie spłynąć. Na każdym pomidorze wykonujemy nacięcie w kształcie krzyża, nie docierając do łodygi. Marchewki myjemy, myjemy i kroimy w plasterki. Obierz czosnek z filmu i pokrój każdy goździk na cienkie plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marchewki i czosnek wkładamy kilka kawałków do nacięć na pomidorach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Koperek i pietruszka są dokładnie myte i suszone.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na dnie każdego słoika kładziemy gałązkę koperku i pietruszki, liść laurowy i ziarna pieprzu. W razie potrzeby możesz użyć innych przypraw i przypraw.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostrożnie ułóż pomidory nadziewane czosnkiem i marchewką na wierzchu, aby nadzienie z nich nie wypadło.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowanie marynaty. Wlej przefiltrowaną wodę do rondla, dodaj cukier i sól. Doprowadzić do wrzenia, mieszając, aby luźne całkowicie się rozpuściły. Wlej ocet, wyłącz ogień.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Napełnij słoiki pomidorami gotowaną marynatą, wlej marynatę do ramion słoików. Pokrywamy słoiki pokrywkami, ale nie skręcamy. Umieszczamy słoiki w rondlu z wodą, na dnie którego układana jest serwetka i sterylizujemy przez około 15 minut od momentu zagotowania wody w rondlu. Natychmiast zwiń słoiki pokrywkami. Ostudzić do góry nogami pod kocem w temperaturze pokojowej i przechowywać w spiżarni. Obrabiany przedmiot jest gotowy. Smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Pomidory zielone - 20   kcal/100g

Podobne przepisy