skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić marynowane zielone pomidory z czosnkiem?Pomidory do takiego zbioru lepiej używać jasnozielonych lub lekko brązowych, ponieważ ciemnozielone owoce zawierają solaninę, substancję niebezpieczną dla zdrowia ludzkiego. Ale jeśli pozostały tylko ciemne pomidory, to w porządku, solaninę można z nich usunąć, mocząc warzywa w słonej wodzie, musisz trzymać ją w wodzie przez około 8 godzin, zmieniając wodę co dwie godziny.
Krok 2:
Musisz wcześniej przygotować słoiki do wirowania. Lepiej jest wziąć słoiki o objętości 1 litra, aby zjeść przedmiot na raz. Moje puszki z sodą oczyszczoną sterylizujemy w jeden z wygodnych sposobów: w łaźni wodnej, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Lubię sterylizację w piekarniku: szybko, łatwo i okazuje się wiele słoików na raz. W przypadku słoików o pojemności 1 litra wystarczy 10 minut w temperaturze 150 stopni. Pokrywki myjemy i gotujemy.
Krok 3:
Dokładnie umyj pomidory, pozwól wodzie spłynąć. Na każdym pomidorze wykonujemy nacięcie w kształcie krzyża, nie docierając do łodygi. Marchewki myjemy, myjemy i kroimy w plasterki. Obierz czosnek z filmu i pokrój każdy goździk na cienkie plasterki.
Krok 4:
Marchewki i czosnek wkładamy kilka kawałków do nacięć na pomidorach.
Krok 5:
Koperek i pietruszka są dokładnie myte i suszone.
Krok 6:
Na dnie każdego słoika kładziemy gałązkę koperku i pietruszki, liść laurowy i ziarna pieprzu. W razie potrzeby możesz użyć innych przypraw i przypraw.
Krok 7:
Ostrożnie ułóż pomidory nadziewane czosnkiem i marchewką na wierzchu, aby nadzienie z nich nie wypadło.
Krok 8:
Gotowanie marynaty. Wlej przefiltrowaną wodę do rondla, dodaj cukier i sól. Doprowadzić do wrzenia, mieszając, aby luźne całkowicie się rozpuściły. Wlej ocet, wyłącz ogień.
Krok 9:
Napełnij słoiki pomidorami gotowaną marynatą, wlej marynatę do ramion słoików. Pokrywamy słoiki pokrywkami, ale nie skręcamy. Umieszczamy słoiki w rondlu z wodą, na dnie którego układana jest serwetka i sterylizujemy przez około 15 minut od momentu zagotowania wody w rondlu. Natychmiast zwiń słoiki pokrywkami. Ostudzić do góry nogami pod kocem w temperaturze pokojowej i przechowywać w spiżarni. Obrabiany przedmiot jest gotowy. Smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Pomidory zielone - 20 kcal/100g